HVORDAN KAN ROKLUBBEN OVERLEVE?
Vi kan skabe liv i de nye bydele, så kommunen må have en interesse i at vi bliver i området, mener ARK.
BRYGGEBLADET 24.08.2005 - Selvom Amager Ro- og Kajakklub (Bryggebladet har besøgt ARK - læs mere i denne artikel) er placeret umiddelbart uden for det lokalplanområde, der om føje år skal blive til endnu en ny bydel på Islands Brygge, frygter klubben for fremtiden.
Det er egentligt ret enkelt: Vi vil hjælpe politikerne med at realisere de flotte ord om Bryggen Syd som et rekreativt område, siger Stine Nissen. Foto: Ricardo Ramirez
Som det er læsere af Bryggebladet bekendt, planlægger kommunen i samarbejde med en række private investorer at lave en masse nye boliger i Bryggen Syd området mellem Havnestad og Nokken.
Vi har en meget attraktiv placering lige ud til havnen. Mange ejendomsudviklere vil gerne have fingre i grunden, som vi lejer af kommunen. Lige nu arbejder vi på at få en tilkendegivelse fra kommunen, der sikrer vores tilstedeværelse i fremtiden. Politikerne er fulde af sympati for vores klub og vores arbejde for sporten i København og på Bryggen, men sympati er bare ikke nok lige nu, siger Stine Nissen.
Det tidligere bestyrelsesmedlem er nu klubbens kontaktperson og koordinator i forhold til udviklingen af Bryggen Syd.
Undgå sovebyen bevar klubben
Stine Nissen påpeger, at kommunen og de private bygherrer må have en naturlig interesse i at bevare klubben i området.
De nye boliger i området sælges blandt andet på nærheden til vandet og muligheden for at ro på havnen. Så alene af den grund ville det være paradoksalt, hvis investorer og politikere ikke bakker os op, når vi ønsker at fortsætte vores arbejde på Bryggen og ønsker at udvide, så vi kan optage flere medlemmer.
Det er egentligt ret enkelt: Vi ønsker at hjælpe politikerne med at realisere alle de flotte ord om at skabe et rekreativt område på Bryggen Syd. Vi kan løfte opgaven arbejdsmæssigt, men det kræver økonomisk støtte. Det kræver at politikerne sætter handling bag deres ord og støtter os!
København har ingen interesse i, at de nye byområder udvikler sig til forstadsagtige sovebyer. Vi kan selvfølgelig ikke alene skabe liv i bydelen, men som en af Bryggens meget få sportsklubber, er vi da med til at skabe en anden form for liv end boligblokkene, siger hun.
Ønske: Nyt klubhus
Vores problem er, at klubhuset er for lille. Vi har simpelthen ikke plads til flere medlemmer, og afviser mindst 200 ansøgere hvert år. Så hvis vi skal være en reel fritidsmulighed for de mange nye beboere, så skal vi have et nyt klubhus med mere plads, påpeger Stine Nissen.
Klubben er derfor sammen med de to mindre klubber i området gået i offensiven. De har inviteret politikerne og private byudviklere indenfor i håb om, at der kan skaffes penge til et nyt klubhus med plads til alle tre klubber.
Men hvad så med ånden i klubben? Kan klubben ikke frygte, at det anarkistiske element vil forsvinde med et nyt kommunalt klubhus, spørger Bryggebladet
Vi har levet et stille liv i mange år. Derfor har vi kunnet indrette klubben helt efter vores egen lyst og behov. Det vil formentlig ændre sig med et nyt hus, og det vil nok blive svært at bevare den umiddelbare charme, siger Stine Nissen.
Men hun tror dog nok, at en del af miljøet i og omkring klubben kan bevares.
For det første er vi en stor flok, som er kommet her i mange år. Og vi vil selvfølgelig forsøge at bevare traditionerne, hvis vi skulle få et nyt klubhus.
ARKs formand Michael Cederqvist supplerer:
Hvis vi får et nyt klubhus og dermed plads til flere medlemmer, må vi sørge for, at de nye medlemmer deler vores værdier. Det vil desuden stadig være vores mål, at 60-70 procent af medlemmerne skal komme fra Islands Brygge-området.
Skal forblive et fristed
På Bryggen og Nokken er der tradition for, at folk synes godt om det lidt skæve og anderledes, og i den forstand passer vores klub jo perfekt til bydelen., siger formanden, der selv er født og opvokset på Bryggen.
Spørgsmålet er så blot, om de nye bryggeboere i Bryggen Syd ikke vil være en lidt anden type beboere. Det er ikke sikkert, at de vil bryde sig om eksempelvis fællesbade.
Det kan nok ikke undgås, at nogle ting vil ændre sig. Men jeg vil arbejde for, at klubben kan forblive et fristed, hvor rammerne er anderledes og uformelle. Jeg og mange andre medlemmer har et travlt og stessende arbejdsliv. Klubben fungerer derfor som et åndehul i hverdagen. Sådan skulle det gerne være fremover, slutter Michael Cederqvist. agn
I næste nummer af Bryggebladet følger vi op på sagen, og spørger blandt andet politikerne, hvordan de ser på ARKs fremtidsudsigter.
Links til andre artikler:
24.08.05 -
Ingen ro på - På besøg i Amager Ro- og Kajakklub
24.08.05 -
OL-drømme på Bryggen
24.08.05 -
Bryggen Syd: Venstre vil tvinge butikker igennem
24.08.05 -
Bryggen Syd: Alle venter på lokalplanen
På bryggebladet.dk den 24. august 2005.
Redigeret udgave af artikel bragt i Bryggebladet 12-2005 (udkom den 24. august).