HAR DU IKKE MODTAGET BRYGGEBLADET?

Læs mere her

UDGIVELSESPLAN FOR 2018

Læs mere

KULTURHAVN 2004 TIL AUGUST

Største Kulturhavn nogensinde. Alle 107 aktiviteter er også i år gratis at deltage i.

BRYGGEBLADET 23.06.2004 - Kulturhavn tager i år fat på sin fjerde sæson. Den store festival, hvor alle aktiviteter er gratis, kan efterhånden kaldes en traditionsrig og tilbagevendende københavner- og bryggebegivenhed. Sidste år deltog 75.000 gæster i løjerne, og hvis vejret arter sig, regner arrangørerne med mindst lige så mange deltagere i år.

Kulturhavns sekretariat i Havneparken

- Vi skal nok sørge for, at vejret bliver godt til Kulturhavn, sagde folkene fra sekretariatet, da Bryggebladet mødte dem midt i en stiv kuling i sidste uge. Fra venstre: Per Sohl, Ken Brix, Kit Blædel, Nanna Sørensen og Franka Abrahamsen. (Foto: Ricardo Ramirez)

Kulturhavns formål er at give københavnske foreninger mulighed for at vise deres aktiviteter frem. I år udnytter et rekordstort antal foreninger denne mulighed. Festivalgæsterne kan prøve 107 forskellige aktiviteter i perioden 5.-8. august. De mange aktiviteter præsenteres af over 250 foreninger.

Med så mange aktiviteter kan man frygte, at festivalen bliver for uoverskuelig for gæsterne. For hvor skal man starte, og hvor skal man slutte? Arrangørerne har hjulpet gæsterne lidt på vej. I år er aktiviteterne opdelt i forskellige genrer og er placeret forskellige steder i festivalområdet.

Tre aktivitetsområder

- Alle sejlsportsaktiviteterne er samlet i området "Marina" på Kalvebod Brygge. "Stadion" på Havneholmen ved Fisketorvet tager sig af boldspil og sport på land, mens Islands Brygge bliver kulturområdet, forklarer Kit Blædel fra Kulturhavns sekretariat.

På Bryggen bliver der derfor opstillet en række telte, der kommer til at rumme dans fra hele verden, teater og performance, pop- og rockkoncerter og verdensmusik. Desuden vil der være en masse udendørs aktiviteter og opvisninger rundt omkring i Havneparken - blandt andet under Pinen.

- Bryggeboerne vil kunne opleve endnu flere aktiviteter i år. Vi er meget glade for udvidelsen af Havneparken, hvilket har givet os flere muligheder for at sprede aktiviteterne, siger festivalleder Nanna Sørensen.

Blandt andet laver Kulturhavn i år et decideret teatertelt, hvor det vil være muligt at opleve mange forskellige typer forestillinger.

- Det er faktisk helt vildt. For blot at nævne nogle eksempler er der eskimoisk dukke- og masketeater for voksne, dansk-slovensk improvisationsteater, eksperimenterende performance og en moderne fortolkning af H.C. Andersens "Den lille havfrue" i forestillingen "Plask og popdrømme", siger Kit Blædel.

Tegnsprogspoesi med hørepropper

Bryggeboerne får desuden mulighed for at se, hvad det nye lokale teater Play i Njalsgade har at byde på. Teateret, der åbner til september, er nemlig en af deltagerne på teaterscenen.

Et andet spændende projekt er "HandOrama", der laver poetisk tegnsprogskunst. De læser poesi op på tegnsprog, og publikum udstyres med hørerpropper, så de får en fornemmelse af, hvordan døve oplever poesioplæsninger.

Der vil også være rig mulighed for musik og dans i år. Et rekordstort antal musikforeninger og grupper giver koncerter. Stilmæssigt er der tale om alt fra diskohits til kormusik, sækkepiber, folkemusik, tambourkorps og indisk musik. Desuden er der 30 års jubilæumskoncert med Vesterbro Ungdomsgård.

På danseområdet kan publikum prøve kræfter med blandt andet den brasilianske kampdans Capoeira, tango, salsa, samba og flamenco, tanzaniansk stammedans, græsk, iransk og anden orientalsk folkedans, cheerleading, linedance, square dance, irish set-dance i kvadriller, funkdance, dans med udviklingshæmmede og hip-hop.

Man bliver næsten helt forpustet bare ved tanken. Heldigvis er der ikke krav om at gæsterne skal deltage i alle aktiviteter. Det er også tilladt bare at kigge på.

600 dykkere vil i Guinness Rekordbog

Kulturhavn er først og fremmest kendetegnet ved mangfoldigheden. Der er aktiviteter for enhver smag, så det er vanskeligt at pege på ét enkeltstående arrangement frem for et andet. Men meget tyder på, at en af årets mest spektakulære aktiviteter bliver et rekorddyk.

Fredag den 6. august hopper 600 dykkere i vandet. De vil forsøge at slå verdensrekorden i kategorien "største natdyk". Udfordringen bliver dels at få flest mulige dykkere i vandet på samme tid, dels at der er tale om et natdyk. Så faktisk bliver der sat intet mindre end to verdensrekorder på samme tid. Hvis det lykkes, vel at mærke.

Projektet er blevet godkendt som officielt rekordforsøg af Guinness Rekordbog. De første dykkere hopper i havnen fra træbryggen i Havneparkens sydlige ende klokken kvart i ni. Selve rekordforsøget sættes i gang med et kanonskud klokken 21.30 og kommer til at vare i cirka ti minutter.

Alle dykkere vil tage lyskilder med ned på havnens bund, så der venter også publikum på havnen en meget anderledes og flot oplevelse.

Hvis du har lyst til at deltage i rekordforsøget og er certificeret dykker, kan du tilmelde dig på den arrangerende dykkerklubs Air365's hjemmeside.

Gå ombord i en ubåd

Nanna Sørensen ser i princippet ikke nogen grænser for, hvor stor Kulturhavn kan blive. I år har man udvidet området til også at omfatte den forblæste og livløse kajstrækning på Kalvebod Brygge.

Kulturhavns sekretariat i Havneparken

(Foto: Ricardo Ramirez)

- Kalvebod Brygge bliver ofte - og med god ret - skældt ud for at være kedelig og forladt. De store kontorhuse giver desværre ikke meget liv i dagligdagen. Men i år vil vi vise, at det godt kan lade sig gøre. Ved at lægge alle sejlsportsaktiviterne på Kalvebod Brygge kan vi forhåbentlig få blandt andet Vesterbro-borgernes øjne op for havnens kvaliteter, siger Nanna Sørensen.

På Kalvebod Brygge vil det være muligt at komme ned i en rigtig ubåd. De to danske ubåde Kraka og Freya deltager nemlig i Kulturhavn. Ubådene bygges af en forening af ubådsentusiaster, og skulle være fuldt manøvredygtige.

Det bliver desværre kun muligt for gæsterne at komme ned i ubådene, mens de ligger ved kajen. Der bliver altså ingen sejlture på havnebunden. På Kalvebod Brygge vil det blandt andet også være muligt at ro i polokajak, sejle i 12-meter både bygget specielt til bevægelseshandicappede, lave undervandsdyk fra gummibåd (kun for gæster med dykkercertifikat) samt sejle i joller.

Gratis havnebus

På festivalens åbningsdag lægger havnebassinet igen vand til Kulturhavn Regatta: Et otter-løb, hvor roere fra Københavns Roklub dyster mod hinanden.

Ligesom tidligere år vil der være gratis havnebusser mellem Kulturhavns tre områder. Tager man havnebussen til sportsområdet ved Fisketorvet, er det muligt at deltage i allehånde former for sport. Blandt andet streettennis, hockey, fodbold, softball i et bur og kajakpolo. Dansk Skiforbund laver også i år en skirampe med freestyle udspring og hop ud i havnen.

Alt i alt tyder det på, at årets festival bliver den hidtil mest omfangsrige. De travle folk i Kulturhavn-sekretariatet glæder sig da også til at komme i gang.

- Vi er sikre på, at vejret bliver godt. Så Kulturhavn 2004 skal nok blive en succes. Vi glæder os til at komme tilbage til Bryggen. Vi savner bydelen, siger Nanna Sørensen.

Kulturhavnsekretariatet lå tidligere på Bryggen, men flyttede i år til Vesterbro. agn

Læs mere om Kulturhavn og se hele programmet på Kulturhavns hjemmeside.

Links til tidligere nyheder:

NJALSGADE AFSPÆRRES

Også i år afholder Kulturhavn en triatlon. Sidste år deltog 400 personer i de 380 meter havnesvømning, 18 kilometer cykling og 4,2 kilometer løb. Det svarer til en tiendedel Ironman. Triatlonen afholdes på Kulturhavns sidste dag, søndag den 8. august. Man kan tilmelde sig via Kulturhavns hjemmeside - www.kulturhavn.dk

I forbindelse med triatlonen vil det være nødvendigt at afspærre Njalsgade om eftermiddagen mellem klokken 13 og 18. I dette tidsrum skal alle parkerede biler være fjernet, hvilket Kulturhavn-folkene håber, at bryggeboerne har forståelse for.

- Da vi forventer mindst ligeså mange deltagere i år, er det simpelthen for farligt at have biltrafik samtidig med triatlonen. Vi sørger for at informere beboerne i god tid med blandt andet opslag i opgangene, siger Nanna Sørensen. agn

På bryggebladet.dk den 22. juni 2004.
Redigeret udgave af artikler der bringes i Bryggebladet den 23. juni 2004.

Seneste opdatering 12.07.2011

Leifsgade 7 · 2300 København S · Tlf. 32 96 28 15 · redaktion@bryggebladet.dk  CVR: 17500481  ·  Copyright © 2003-18 Bryggebladet