HAR DU IKKE MODTAGET BRYGGEBLADET?

Læs mere her

UDGIVELSESPLAN FOR 2018

Læs mere

RENTESTIGNINGER PÅVIRKER BRYGGENS BOLIGMARKED

Af Af Jean Gauthier, Bryggebladet 04.10.2006

Ifølge ejerlejlighedsloven er det ulovligt, at private andelsboligforeninger omdanner sig selv til ejerlejligheder. Men en række andelsforeninger rundt omkring i landet har prøvet at omgå lovens bestemmelser ved at indsætte et mellemled i form af et selskab ejet af beboerne selv, som køber ejendommen af andelsforeningen for derefter at sælge de enkelte lejligheder tilbage til andelshaverne til favorable priser.

Siden nytår er renten på boliglån steget med tæt på ét procentpoint:

Eksempelvis er det etårige rentetilpasningslån steget fra 2,96 til 3,90 procent, og den lange 30-årige rente steget fra 4,40 til 5,20 procent – en stor stigning i forhold til de historiske lave renter i 2005.

Dette er en dårlig nyhed for mange boligejere og andelsboligforeninger, som har finansieret deres boliger gennem et afdragsfrit flexlån, som rentetilpasses fra år til år. Det betyder en forhøjelse af ydelser til kreditforeninger.

– Godt nok bliver husleje-stigningen kun på mellem 500 og 1.000 kroner. Men det kommer oven i en husleje på godt 7.200 kroner og afdrag på beboernes egne boliglån, sagde andelsboligforeningsformand Anders Bjertrup fra Parkhusene i Ørestad til Urban for nylig.

Det er kun 25 procent af denne andelsforenings lån, der skal rentetilpasses i år, så forude kan vente flere problemer.

Flere nye andelsboligforeninger på Bryggen er i samme situation som Parkhusene.

Rentestigningen påvirker også boligpriserne. De fleste eksperter er enige:

En højere rente betyder en højere ydelse på boliger, og det eneste sted, man kan kompensere for det, er ved at sætte boligpriserne ned.

Rentestigningen har været forholdsvis jævn i løbet af året.

– Så en betydelig del af den stigning i renten, vi har set siden nytår, er formentlig slet ikke slået igennem endnu. Vi har jo kun tal for boligpriserne frem til og med andet kvartal i år, har Anne Buchardt, cheføkonom i BG Bank, udtalt til Berlingske Tidende.

Læs mere i følgende artikler:

04.10.06 - Andelsboligfidus kendt ulovlig

På bryggebladet.dk den 6. oktober 2006.
Redigeret udgave af artikel der blev bragt i Bryggebladet 15-2006 (udkom den 4. oktober).

Seneste opdatering 12.07.2011

Leifsgade 7 · 2300 København S · Tlf. 32 96 28 15 · redaktion@bryggebladet.dk  CVR: 17500481  ·  Copyright © 2003-18 Bryggebladet