KULTURHUSETS CAFÉ HAR FÅET NYE LEJERE
Kulturhuset skriver historie. På tirsdag overtager en privat restauratør cafédriften.
BRYGGEBLADET 26.01.2004 - Fra på tirsdag den 1. februar er det slut med, at kulturhusets egne medarbejdere driver husets café. Caféen bliver en selvstændig virksomhed i det øvrige hus og skifter navn til "Spisehuset".
Kulturhusleder Jakob Kvederis. (Foto: Ricardo Ramirez)
Fra dag 1 er det planen, at kunderne kommer til at mærke de nye tider i både service og udbud. På tirsdag klokken 16 er der reception, hvor den nye café byder på prøver fra køkkenet. Herefter går den nye café i gang med hver dag at servere mad og drikke til husets gæster.
Leder lover bedre service og udbud
- Vi glæder os enormt til at få de nye caféfolk ind i kulturhuset, siger lederen Jakob Kvederis, som lover at prisniveauet bliver på nogenlunde det samme niveau som tidligere.
Den store forskel er, at de nye caféfolk er erfarne med hensyn til restaurationsdrift og er i stand til at hæve niveauet på udbud og betjening. Også uden at det går ud over prisen. Men nogen café-revolution bliver der ikke tale om.
- Der kommer ikke strammere regler for gæsterne, blot fordi caféen er lejet ud. Alle er stadig velkomne til at drysse forbi og læse dagens avis, drikke en kop kaffe, nyde udsigten eller bare slappe af mellem arrangementerne, siger han.
Hvad navnet på de nye restauratører er, vil Jakob Kvederis ikke ud med.
- Af hensyn til licitationsreglerne må det ikke offentliggøres, hvad de hedder før det er politisk godkendt af Kultur- og Fritidsudvalget. Og det sker først nogle dage inden, vi slår dørene op. Nysgerrige bliver derfor nødt til selv at dukke op på tirsdag for at få vide, hvem den café-forpagter er.
Store ændringer bag kulisserne
Også bag kulisserne sker der store ændringer i forbindelse med bortforpagtningen.
- For det første skal vi nu vende os til at have en virksomhed i virksomheden. Det giver nye procedurer, et anderledes personaleansvar og meget andet. Vi skal for eksempel ikke længere sørge for personale til caféen. Til gengæld bliver vores personale og caféens personale meget afhængige af hinanden. Så vi skal i gang med nogle helt nye samarbejdsrelationer, siger Jakob Kvederis
Men den mest afgørende ændring handler om driften.
- Vi får frigivet nogle midler til at lave kultur for. Vi behøver slet ikke at koncentrere os om caféens drift, hvilket tidligere har tappet os for mange kræfter. Kræfterne skal i stedet bruges til kultur. Og det er jo dybest set derfor, vi har et kulturhus.
- Vi skal i gang med at bygge nye samarbejdsformer op mellem brugerne. Der skal dannes nye netværk, nye arrangementstyper og i det hele taget kulturudvikling på en helt ny måde, forklarer Jakob Kvederis.
Traditionen tro har caféen i kulturhuset været lukket hele januar måned. I år har januar-lukningen dog været anvendt til at gøre klar til de nye ejere af caféen..
- Den bliver indrettet på en lidt anderledes måde. Og selvom café-gæsterne ikke har kunne mærke det, har vi haft meget travlt i caféen i januar. Men også det kan ved selvsyn konstateres på tirsdag kl. 16, når dørene til kulturhusets nye café slås op, slutter han. tkj
Januar måned er traditionelt en død periode for caféen. I år har der dog været travlt med at gøre klar til de nye café-ejere. (Foto: Ricardo Ramirez)
STØRSTE CAFÉFORPAGTNING I KØBENHAVN
Kulturhuset på Islands Brygge er ikke det eneste kulturhus, der tager hul på den fagre nye café-verden. En verden, hvor kommunale medborgerhuse nu åbner op for, at private restauratører kan drive caféen.
Både Huset i Magstræde og medborgerhuset på Nørre Allé gør i februar Islands Brygge følgeskab. Og allerede i december forpagtede Amager Bio eller rettere sagt Cafékino, som er Amager Bio´s intim-scene, sin café ud til caféen "Slowfood Fast".
Andre kulturhuse har valgt at sige pænt nej tak til tilbudet om bortforpagtning. Det drejer sig om Valby Medborgerhus og Vesterbro Kulturhus. De skal nu fremover garantere, at caféen ikke kommer til at tage penge og arbejdskraft fra husenes øvrige budgetter. Også Østerbrohuset vælger at fortsætte i kommunalt regi. Men her er udbudet i øvrigt så begrænset, at man dårligt kan kalde det en café.
Politisk er der flertal for ideen med at bortforpagte caféerne i kommunens kultur- og medborgerhuse. Men enigheden er ikke total. Venstrefløjen er således stadig skeptisk overfor udlicitering til private forpagtere. tkj
På bryggebladet.dk den 25. januar 2005.
Redigeret udgave af artikel der bringes i Bryggebladet 01-2005 (udkommer 26. januar).