NYT TEATER ÅBNER LIGE OM HJØRNET
Det er lige før man kan leve et helt liv på Bryggen uden at behøve krydse broen og af den grund leve i kulturel armod. Der mangler bare lige én ting, førend vi er temmelig selvforsynende: vores helt eget teater.
BRYGGEBLADET 24.03.2004 - Det er snart længe siden, at nogen skrev 'teater' på stueetagevinduerne til venstre for Brugsen. Siden Bryggebladet sidste sommer afslørede, at de gamle kontorlokaler var i gang med at blive omdannet til et centrum for skuespilkunst, har vi ventet i spænding på indfrielsen af det løfte, som stod skrevet på vinduerne.
Og nu allerede her i marts står de tre ildsjæle bag teatret klar med fire projektforestillinger med skuespillere plukket blandt børnene på det dramahold, som er en underafdeling af hele foretagendet, og hvor de tre unge kvinder selv står for instruktionen.
De tre seje blondiner bag det nye teater Play i Njalsgade: (fra venstre) Mille Berg, Mette Rye Iversen og Agnethe Nordin.
Men teatret, som kommer til at hedde 'Play', bliver ikke blot et lokalt familieteater. De tre kvinder, som hedder Mille Berg, Mette Rye Iversen og Agnethe Nordin, er alle tre professionelt uddannet fra henholdsvis Teaterskolen Holberg (under ledelse af Galina Brenaa) og 'The Arts Ed London School of Acting'. Skoler, som har fostret talenter som Lars Brygmann, Charlotte Sachs Bostrup og Lærke Winther. Og deres visioner for stedet rækker da også videre end som så. 'Play' kommer nemlig til at byde på ikke bare professionelle teaterforestillinger og familieforestillinger, men også stand-up og jule- og sensommerjazz kommer på plakaten.
De tre kvinder bliver selv at finde som skuespillere og instruktører og selvfølgelig teaterdirektører, men de er langt fra de eneste, der bliver involveret i Play's fremtidige arrangementer. Tiderne er ugunstige for mange topprofessionelle, men brødløse skuespillere, som vanskeligt får et ben til jorden i en tid, hvor kulturen ikke har de bedste betingelser. Af samme grund er en del af visionen netop at skabe et rum, som vil give disse mange forspildte ressourcer en chance for at finde vej til rampelyset. Både for deres og ikke mindst vores skyld.
I septemberforestillingen 'Kattejomfruen', som er skrevet af den prisbelønnede norske forfatter Cecilie Løveid, bliver professionelle skuespillere hentet udefra - ligesom instruktøren på stykket, Janken Varden, som er tidligere rektor for Statens Teaterskole. Det bliver efter sigende en helt utraditionel, poetisk og møgskummel eventyrfortælling for hele familien, som man godt kan begynde at glæde sig til allerede nu.
Der er meget, der tyder på, at vi får glæden af et helt unikt og meget intimt og spændende teater på Njalsgade. Der bliver plads til 40-50 publikummer, og trods begrænsede virkemidler ligger der hos de tre kvinder en helt grundlæggende tro på, at det gode teater opstår ud af noget helt andet end prangende omgivelser og special effects. De tre initiativtagere lader sig heller ikke skræmme af den generelle tendens til snarere at slukke end at tænde spotlightsene på landets teatre.
- Vi har en god og rolig tro på, at tingene nok skal gå, siger Mette Rye Iversen, og kampånden er ikke til at tage fejl af hos de tre seje blondiner. Vi kan vente os en masse spændende og nytænkende bud på både klassiske og nye forestillinger, når lyset for alvor bliver tændt på 'Play' - som det allerede er tændt i øjnene på Mette, Mille og Agnethe. Juhu! emi
FAKTA
Brochurer om de kommende forestillinger vil være at finde rundt omkring på blandt andet biblioteket og kulturhuset.
Teatrets hjemmeside er ikke klar i skrivende stund. Men forsøg senere på foråret. Klik her (åbner i nyt vindue).
På bryggebladet.dk den 22. marts 2004.
Redigeret udgave af artikel, der bringes i Bryggebladet den 24. marts 2004.