BYPLANPRIS TIL BRYGGEBOERNE
Anerkendelsen af at Islands Brygge er et af Københavns mest eftertragtede boligkvarterer, nåede mandag den 6. oktober et nyt højdepunkt, da bydelen blev præmieret med Byplanprisen 2003.
BRYGGEBLADET 22.10.2003 - Det er ganske vist. Islands Brygge har rejst sig som Fugl Fønix af Soyakagens sorte aske og er nu i fuld gang med at vokse sig smuk. Det er ikke kun vi bryggeboere, der mener det, men nu også Dansk Byplanlaboratorium. De tildelte i år Byplanprisen til Islands Brygge.
»Islands Brygge med Havneparken, Havnestaden og byfornyelsen i øvrigt tegner til at blive et af Københavns mest spændende bykvarterer«, hedder det i motiveringen.
Prisen blev mandag den 6. oktober overrakt overborgmester Jens Kramer Mikkelsen, som repræsentant for Københavns Kommune, Jørgen Thyregod, som repræsentant for bryggeboerne, samt to repræsentanter fra initiativtagerne til Havnestaden, ØK og PLH Arkitekter.
Det er første gang, at prisen tildeles et område i København, og det er første gang, at den tildeles beboere. Hermed er prisen også et kæmpe skulderklap til de frivillige bryggeboere fra de legendariske Bryggegrupper, der i starten af 80erne tog initiativ til at skabe de rekreative arealer ved havnekanten.
Anerkendelse af det frivillige arbejde
Formanden for Islands Brygges lokalråd, Jørgen Thyregod, er stolt over prisen og ser den som en generel anerkendelse af det frivillige arbejde, der er blevet gjort i de sidste 25 år på Islands Brygge.
Lokalrådsformand Jørgen Thyregod (nummer tre fra venstre) modtog prisen på vegne af bryggeboerne.
Bestyrelsesformand Freddy Avnby fra Byplanlaboratoriet er en del af den fem mand store jury, der kastede sin kærlighed på Islands Brygge. Han mener også, at beboerne på Islands Brygge er værdige modtagere af prisen.
På Islands Brygge er det liv, som vi savner i så mange andre havneprojekter. Det gælder ikke bare, når vi ser på København, men også i mange andre europæiske storbyer. En af forklaringerne er, at der på Islands Brygge er en god blanding af både boliger, erhverv og rekreative tilbud.
Men jeg er også overbevist om, at det engagement og det samarbejde, der ligger bag, har haft stor betydning. Både kommunen, beboerne og ØK har hver sin del af æren for resultatet. De har vist evne og vilje til samarbejde på en meget mere forpligtigende måde end vi er vant til. På den måde viser København nye veje i planlægningen, udtaler Freddy Avnby i en pressemeddelelse.
Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen er i pressemeddelelsen enig i den vurdering:
Levende og tiltrækkende
Prisen er et fornemt udtryk for, at vi kan meget, når alle trækker i samme retning. Det er en spændende udfordring at planlægge byliv. Samarbejdet bag udviklingen af Islands Brygge viser, at det kan lykkes i en engageret og tæt dialog mellem beboere, grundejere, kommunen og alle de andre spillere.
Byplanprisen uddeles hvert år til en kommune eller en organisation, som har gjort en særlig indsats for at fremme gode og smukke bymiljøer og landskaber. Dette års pris blev motiveret med på følgende måde:
»Islands Brygge med Havneparken, Havnestaden og byfornyelsen i øvrigt tegner til at blive et af Københavns mest spændende bykvarterer. På Islands Brygge blandes boliger, arbejdspladser, rekreation og andre publikumsrettede tilbud på en måde, som gør bydelen levende og tiltrækkende ikke bare for de lokale beboere, men for hele København. Islands Brygge er på flere måder et eksempel på planlægning og byudvikling på en ny måde, hvor både kommune, grundejer og beboere i en frugtbar dialogproces udvikler og omdanner et bykvarter med oplagte og overbevisende kvaliteter.« kls
FAKTA
Dansk Byplanlaboratorium er en selvejende uafhængig institution, stiftet i 1921, hvis formål er at fremme by- og regionplanlægningen i Danmark. Byplanlaboratoriet henvender sig til planlæggere, studerende, offentlige myndigheder og interesserede borgere, som ønsker at vide noget mere om planlægning i Danmark.
Kilde: www.byplanlab.dk
På bryggebladet.dk den 22. oktober.
Redigeret udgave af artikel bragt i Bryggebladet den 22 oktober 2003.