BRYGGEBLADET MENER: SÅ ER DET DIN TUR, RITT
Leder i Bryggebladet 20-2005 (21.12.2005)
Nu er 2005 ved at gå på hæld. 2005 var året hvor Bryggen fyldte 100 år. Året hvor det lykkedes en gruppe aktive bryggeboere at stable en stor jubilæumsfest på benene.
Bryggen af i dag er ikke det samme kvarter som for 100 år siden. Det siger sig selv. Dengang var Bryggen et nybyggerkvarter. En lidt mærkelig fætter langt ude på landet. På Amager. Og tilmed på den del af Amager, som var blevet forlænget med lossepladsaffald.
Driftige københavnske industrifolk skabte i relativ ubemærkethed en ny bydel. Det skulle tage næsten 100 år før andre end bryggeboerne opdagede bydelens kvaliteter. 100 år før Bryggen blev accepteret i det gode selskab.
Men nu findes der til gengæld ikke ét dansk medie, som ikke har udskreget Bryggen til at være hot. I dag er Bryggen ikke en mærkelig fætter på Amager.
I dag er der også driftige folk, som tjener penge på at videreudbygge Bryggen. Senest er planerne for Bryggen Syd blevet vedtaget i Bygge- og Teknikudvalget.
Udviklingen af Bryggen Syd og Havnestad foregår ikke i samme ubemærkethed, som Bryggen for 100 år siden.
Her på Bryggebladet har vi skrevet meget om Bryggen Syd i årets løb. Det gør vi dels fordi det er en lokalavis opgave at skrive om nye udviklinger i lokalområdet. Men vi gør det også i håb om, at det kan være medvirkende til, at det ikke vil tage 100 år at integrere de nye bydele med det eksisterende.
For selvom Bryggen Syd får en anden identitet end det gamle Bryggen blandt andet mindre rækkehuse blandet med høje skyskrabere (ja, altså skyskrabere efter danske standarder!) så burde det være muligt at integrere de to bydele.
Vi har tidligere sat fokus på nogle af de dårligere sider ved Havnestad, som på mange måder ellers er et godt forsøg på at omdanne forladte industriområder til en moderne bydel.
Derfor er det glædeligt, at kommunen i forhold til Bryggen Syd ser ud til at tage de kommende bryggeboeres behov seriøst. Behov for at kunne købe ind i lokalområdet, behov for at kunne dyrke sport i lokalområdet, behov for at daginstitutionerne ligger i nærheden af boligen eksempelvis.
Den næste udfordring bliver at skabe rammerne for at Bryggen Syd bliver et mangfoldigt kvarter. I en tid hvor København ifølge alle politikere og medier kæmper med massive integrationsproblemer og social ghettoisering, er det måske en ide, at bygge blandede boformer i den nye bydel?
Det fremgår imidlertid ikke klart af lokalplanforslaget, hvordan boligsammensætningen bliver.
Inden valget bragte vi syv længere interviews med partiernes spidskandidater. Vi spurgte alle politikerne om mangfoldige kvarterer og social ghettoer. Alle var enige om, at blandede kvarterer er at foretrække også Ritt Bjerregaard. Hun sagde blandt andet:
»Vi skal stille krav om, at 10 til 20 procent af lejlighederne skal være til almindelige mennesker [...] og det kan gennemføres. Der er mange håndtag, man kan trække i. Vi skal stille flere krav i lokalplanprocesserne.«
Senere i interviewet stillede vi hende følgende spørgsmål: »Alle politikere uanset politisk ståsted er enige om, at blandede kvarterer er at foretrække. Men hvad kan I gøre? Risikerer I ikke at blive overhalet indenom? Entreprenørerne er klar til at bygge, lige så snart I har vedtaget lokalplanen for Bryggen Syd?«
Ritt Bjerregaards svar var: »Ja, men så har vi jo også tid at løbe på endnu. Så det bør vi gøre noget ved.«
Det skal blive spændende at følge, hvad Københavns nye førstedame kan få »gjort ved det«. agn
Læs mere:
21.12.05 - Bryggen Syd: Lokalplanforslag klar - 1.500-1.700 nye boliger inden 2016
09.11.05 - Bryggebladet møder Ritt Bjerregaard
På bryggebladet.dk den 20. december 2005.
Redigeret udgave af leder bragt i Bryggebladet 20-2005 der udkommer den 21. december 2005.