BRYGGEBLADET MENER:
MED FORÅRET KOMMER FESTEN OG DE NYE CAFEER
Leder i Bryggebladet 07-2004 (21.04.2004)
Islands Brygge er tidligere på denne plads blevet kaldt et københavnsk Rørvig, fordi bydelens daglige menneskemængde stiger til noget nær det dobbelte om sommeren, og fordi den rolige og afslappede vinterstemning ved vandet er så himmelråbende forskellig fra den konstante feststemning om sommeren. Men helt Rørvig er det selvfølgelig ikke. Islands Brygge har næsten 8.000 indbyggere, hvad der svarer til en mellemstor provinsby, og sommerferiestemningen er trods alt indskrænket til et 550 meter langt område på cirka 10.000 m2 langs vandet. Det er først og fremmest i Havneparken, at sommerfesten er lang, og resten af Islands Brygge kører i sit eget lidt, men også kun lidt, langsommere udviklingstempo.
Forårets første fest i Havneparken holdes på fredag. Der træder parken ud af teenageårene og fejrer sin 20 års fødselsdag med musik, officielle taler og billige fadøl. Festen er arrangeret af nogle af de aktivister, der i 1984 var med til at skabe åndehullet ved vandet.
Rigtig meget tyder på, at netop havneparken har været og er en vigtig katalysator for den store forandring af Islands Brygge. Uden den ville Islands Brygge sikkert ikke blive opfattet helt så positivt rundt omkring i byen, som det nu er tilfældet.
Den beboerskabte park er efter undertegnedes mening simpelthen Islands Brygges vartegn nummer ét. Det er indlysende både på grund af dens tyveårige historie og dens nuværende popularitet i hele København. Det er især Havneparken, københavnerne tænker på, når snakken falder på Islands Brygge.
Så der er god grund til at feste på fredag. Om ikke andet så for at nyde en pilsner til en femmer i en forhåbentlig solbeskinnet havnepark.
Med foråret kommer også de nye cafeer. Det er nærmest blevet en naturlov, at hvert forår byder på en ny café på Islands Brygge. Igen er det sandsynligvis især et par varme somre og fluetæppet foran havnebadet, der har kunstvandet cafékulturen på Islands Brygge.
Til denne sæson er der kommet en saft- og isbar, og det traditionelle værtshus Ritas Kælder har opgivet de uigennemtrængelige røgtåger og bliver nu også omdannet til en moderne café. Samtidig har flere af de etablerede cafeer skiftet ejer, pudset facaderne eller ændret i sortimentet op til den nye sæson.
En hurtig optælling viser, at cafeerne nu klart er i overtal på et Islands Brygge, der engang havde Københavns største antal værtshuse per indbygger. Og det er endda uden at tælle kulturhusets café med i regnestykket. Dens skæbne bliver først kendt i løbet af de kommende måneder. kls
På bryggebladet.dk den 20. april 2004.
Redigeret udgave af leder der bringes i Bryggebladet den 21. april 2004.