VÆRELSER MED UDSIGT
Bryggebladet besøger Wennberg-siloen, der bygges om til ekstraordinære lejelejligheder. Det er endnu muligt at få fingrene i en lejlighed, men kun hvis du har råd og ikke lider af højdeskræk.
BRYGGEBLADET 21.04.2004 - Vi har haft flere potentielle lejere, der har fravalgt en lejlighed på en af de øverste etager på grund af højdeskræk, siger den udlejningsansvarlige Camilla Rydahl fra NCC Property Development til Bryggebladet.
- Vi har haft flere potentielle lejere, der har fravalgt en lejlighed på en af de øverste etager på grund af højdeskræk, siger den udlejningsansvarlige Camilla Rydahl fra NCC Property Development til Bryggebladet.
Vi møder hende i en af de næsten færdige lejligheder i den høje silo på den gamle Sojakagefabrik. Til juni skal alle bygningens 142 lejligheder stå klar til indflytning, så håndværkerne har travlt også på den fredag, hvor vi besøger den monumentale bygning.
Det er endnu muligt at få fingrene i en af de spektakulære lejligheder. NCC, der både opfører bygningen og forestår udlejningen for ejeren (Nordea Ejendomme), mangler endnu at få underskrifter på omkring 40 af lejekontrakterne. Men helt billigt er det ikke.
- Det er selvfølgelig dyrere at leje en lejlighed i nyopført byggeri end i de gamle bryggeejendomme. Men vi har bevidst gået efter at lave så billige lejligheder som muligt. Selvom der er tale om nye lejligheder, er de ikke indrettet på en måde, så de befinder sig i den allerdyreste luksusklasse. Til gengæld er der tale om meget individuelle og spændende lejligheder, forklarer Marius Møller, projektdirektør i NCC Property Development.
De dyreste lejligheder koster alligevel over 20.000 kroner om måneden.
- Men så får man også både mange kvadratmeter og store altaner. Der er også mindre lejligheder uden store altaner, hvor huslejen ligger på under 10.000, siger Camilla Rydahl.
De øverste lejligheder er de mest spektakulære. Flere er i to plan og har store ugenerte altaner, hvor vinden virker forbavsende blid, på trods af at vi befinder os på 14. eller 15. etage.
Udsigten er fænomenal. Der er kig til alle tårnene i den indre by. Mod vest rejser Bellahøj og Valby Bakke sig. Mod øst kan man "beundre" Field's-byggeriet i Ørestad. Desuden virker Øresundsbroen ikke til at være meget længere væk end Langebro. Sidst - men absolut ikke mindst - giver lejlighederne en glimrende udsigt over resten af Islands Brygge, Havneparken og Havnebadet.
- De typiske indflyttere er unge par uden børn. Lejlighederne er helt unikke med runde vægge og mange udsigtspunkter og tiltaler derfor folk, for hvem spændende og anderledes boligindretning er vigtig, forklarer Camilla Rydahl.
Flere udlejningsejendomme
I Havnestad har man fra starten bevidst forsøgt at blande forskellige boligtyper. Der er således også andels- og ejerlejligheder, ligesom man bygger almennyttige boliger. Men hvorfor har NCC valgt at indrette lejelejligheder i den mest spektakulære bygning? Umiddelbart skulle man nemlig tro, at ejerlejligheder ville have været mere økonomisk givtige. Men dette er ikke altid tilfældet, forklarer Marius Møller.
- For det første synes vi, det har været vigtigt at skabe varierede boligformer i Havnestad. Dertil kommer, at vi har kunnet sælge hele ejendommen til en køber (Nordea Ejendomme, red.), hvilket har gjort den økonomiske risiko mindre for os, siger han.
I disse måneder bygges der på livet løs i Havnestad. Næste projekt for NCC bliver endnu en privat udlejningsejendom for TopDanmark, der skal opføres ved siden af den endnu ubenyttede Zeppelinerhallen.
- Denne ejendom opføres fra bunden, hvilket giver nogle mere regulære og store lejligheder, der nok i højere grad vil tiltale børnefamilier. Vi forsøger at skabe plads til alle typer mennesker i Havnestad, forklarer Marius Møller, der har været med til at udvikle Havnestad lige fra starten i midten af halvfemserne.
Åbent hus til maj
Ombygningen af Wennbergsiloen, der fremover kommer til at bære navnet "Islands Brygge 30", har været en stor udfordring for entreprenørerne. I flere tilfælde har det været nødvendigt at skræddersy specifikke løsninger. Eksempelvis måtte man udvikle en robot, der kunne sænkes ned i siloerne, for at kunne banke betonforstærkninger ned.
- Det har været en spændende og udfordrende proces. Meget anderledes end at bygge et nyt hus op fra grunden, siger Marius Møller, der er begejstret for arkitekten Tage Lyneborgs arbejde.
Indtil byggeriet begyndte at tage fart i 2003, var det muligt for civilt ulydige bryggeboere at bestige siloen og nyde udsigten. Dette kom Bryggebladet for skade at anbefale i spalterne til stor fortrydelse for bygherrerne, som dog dengang lovede at holde åbent hus for bryggeboerne og andre interesserede.
Dette løfte står Camilla Rydahl ved. I skrivende stund er der ikke fastlagt endelige datoer, men NCC forventer at kunne invitere til åbent hus tre gange i slutningen af maj og begyndelsen af juni. De præcise datoer vil blive annonceret i et af de kommende numre af Bryggebladet. Camilla Rydahl glæder sig til Åbent Hus-arrangementerne:
- Den lokale interesse har været helt enorm. Vi har nærmest sendt prospekter ud til samtlige bryggeboere, siger hun med et smil på læben og glæder sig til at vise lejlighederne frem. agn
Læs mere på www.islandsbrygge30.dk .
Fotos: Ricardo Ramirez.
Camilla Rydahl og Marius Møller fra NCC Property Development.
På bryggebladet.dk den 20. april 2004.
Redigeret udgave af artikel der bringes i Bryggebladet den 21. april 2004.