HAVNEPARKEN FESTER PÅ FREDAG
Gratis fest fredag den 23. april i anledning af Havneparkens 20 års jubilæum.
BRYGGEBLADET 21.04.2004 - Den blev til med knofedt og en 3-400 hårdtarbejdende lokale aktivister og er nu et eksempel på en kommunal succes. Havneparken på Islands Brygge blev indviet den 28. april 1984, og på fredag er det 20 år siden.
Fra indvielsen den 28. april 1984. Bryggens ældste beboer, Peter H. Ringbæk på 101 år plantede det første træ, og derefter gik børnehavebørnene ivrigt i gang (foto udlånt af Islands Brygges Lokalhistoriske Forening og Arkiv ).
Jubilæet bliver fejret med en fest, hvor næsten alt er holdt i ånden fra indvielsesfesten for tyve år siden. Priserne på øl holder den samme flade femmer, musikken spilles af de samme bands, fadbamserne er af mærket Faxe, der serveres snitter som for tyve år siden, og en del af jubilæumsgæsterne på fredag var førstehåndsvidner til indvielsen. Den store forskel bliver, at Havneparken denne gang "indvies" af en officiel og pavestolt repræsentant for kommunen. For Havneparken er godkendt, lagt i kommunens trygge favn, KURSIVmainstream og så populær, at Københavns Kommune bruger den til at promovere sig selv som en by med fantastiske rekreative områder.
Tilbage i 1984 nåede den kommunale begejstring efter sigende ikke helt de samme højder som nu, men det var nu alligevel en kommunal brochure, der i foråret 1983 satte det hele i gang. Brochuren skitserede kommunens forslag til, hvordan havnefronten "en skønne dag" kunne komme til at se ud. Bryggeboerne var, med god grund, skulle det vise sig, skeptiske især over for projektets urealistiske pris - omkring 25 mio. kroner - og nedsatte derfor en havnefrontgruppe, der skaffede brugsret til arealerne, penge til udbygningen og hænder til alt det grove.
I de lokale aviser Bryggebladet, Brygge Avisen, Amager Posten, Amager Bladet og lidt større aviser som Politiken, Land & Folk og Berlingske blev aktivistarbejdet på Bryggen fulgt med spænding. Især plantningen af 20 kastanietræer og flere hundrede buske på indvielsesdagen blev omtalt med begejstring i medierne. Blandt andet var Islands Brygges ældste beboer, Peter H. Ringbæk på 101 år afbildet i de fleste af aviserne, fordi han plantede det første træ i den nye park.
Allerede i indvielsesåret fik Havneparken sin første af flere priser. Danmarks Naturfredningsforenings Lokalkomite hædrede Havnefrontgruppen med naturprisen "Byens Gråspurv", for deres succes med at gøre hovedstaden grønnere. Prisen bliver for første gang i 20 år fremvist i kulturhuset på fredag. kls
I 1978 var der anderledes liv på havnefronten... Store skibe, kraner og en fire meter høj adskillelse mellem det private Bryggen og havnens arbejdsliv fyldte udsigten fra Langebro fuldstændig. Busstoppestedet, pølsevognen og parkeringspladsen foran posthuset har dog ikke forandret sig meget (foto udlånt af Islands Brygges Lokalhistoriske Forening og Arkiv ).
... og sådan ser der ud i dag.
På bryggebladet.dk den 20. april 2004.
Redigeret udgave af artikel der bringes i Bryggebladet den 21. april 2004.