BRYGGEBLADET MENER: SÆT I GANG, KRAMER
Leder i Bryggebladet 18-2003 (19.11.2003)
Demokratiet lever i bedste velgående i Danmark. Det slog den store magtudredning fast for et par uger siden. Men hvad med her på Bryggen? Og hvordan kan man idet hele taget måle det?
Ved valget til Borgerrepræsentationen i 2001 lå stemmedeltagelsen på 78,5 procent. Til gengæld var der ikke mødt mange stemmeberettigede op til lokalrådsvalget for et par uger siden. Så alt afhænger vel af hvad man måler på og af øjnene, der ser.
Men nu skal vi til det igen stemme altså. Alle bryggenetbrugere får snart den måske vigtigste stemmeseddel på Bryggen i mange år. Den handler nemlig om intet mindre end hvad vi skal bruge husaltret til.
Bortset fra de kanaler, som Bryggenet ifølge lovgivningen SKAL sende, så kan alle kanaler i princippet og i bedste Robinson-ånd blive stemt ud.
Det er jo så moderne at sige »Jeg ser ikke så meget fjernsyn«. Ja der er nærmest status i at sige det. Så hvad med at stemme hele lortet ud?
Ikke desto mindre må også denne skribent krybe til korset og sige »ja, selvfølgelig betyder tv noget«, og det fylder nok mere i livet end mange vil være ved.
Fjernsyn er ikke kun en modedille, der er kommet for at blive. Nej, for ganske mange mennesker er det en helt fast bestanddel af livet. Danskerne ser i snit flere timers fjernsyn om dagen, end de bevæger sig og dyrker motion. Og alene af den grund bliver valgdeltagelsen, og vel dermed den demokratiske faktor, formentlig ganske stor.
Om et par år er det slut med tv-valgene. Til den tid kan man få »on-demand tv«, hvor man selv vælger præcis hvilke kanaler og endda hvilke programmer, man ønsker at se. Den fagre nye verden banker på.
Men det er ikke kun på tv-området, at den fagre nye verden banker på. I sidste uge åbnede A. P. Møller en filial i Havnestad.
Det er skægt og måske lidt skræmmende at tænke på, at der stod lige så mange i køen foran Netto, som der var gæster en hel dag til eksempelvis miljøfestivalen i sommers.
Den nye Netto ligner alle de gamle. Men det var måske netop »Derfor...«, at så mange var mødt op.
Det er dog ikke alting, der går lige stærkt i denne verden. Eksempelvis har det knebet gevaldigt med at lave muslimske gravpladser i København. Det er ganske enkelt en skandale at danskere, der var muslimer mens de endnu var i live, ikke kan blive forskiftsmæssigt begravet.
Derfor hilser Bryggebladet planerne om en multietnisk gravplads i Ørestad, eller et hvilket som helst andet sted, velkomment. Folk skal selvfølgelig kunne blive begravet i det land de har boet i og/eller er vokset op i. Ingen tvivl om det. Kald os bare halalhippier, hvis du synes, det er for meget.
Det ærgerlige er bare, at Ørestadsforslaget er noget, Jens Kramer Mikkelsen, som en anden tryllekunstner, har trukket af hatten. Der har i flere år været udlagt en grund til samme formål i Brøndby. Her er det effektivt lykkes Brøndby og Københavns Kommuner at forhale sagen.
Det er at gøre grin med de danske muslimer, hvis man nu igen skal igennem en årelang proces, som til sidst ender med at man siger »Nej, Ødestaden er heller ikke det rigtige sted at placere en gravplads.«
Så må vi foreslå Kramer at gøre sin indflydelse som ejer af Ørestadsselskabet gældende, og få solgt den grund hurtigst muligt.
De danske muslimer fortjener ikke at »blive stemt ud«. Så i bedste Robinson-stil er der blot tilbage at sige: »Sæt i gang, Kramer!«. agn
- 19.11.03 - Multietnisk gravplads i Ørestad
- 19.11.03 - Lad tv-demokratiet råde!
- 19.11.03 - Bryggens Nettoudvidelse
På bryggebladet.dk den 21. november 2003.
Redigeret udgave af leder bragt i Bryggebladet den 19. november 2003.