ET KÆRLIGT TILBAGEBLIK PÅ ISLANDS BRYGGE
Biblioteket har udgivet en ny erindringsbog om Islands Brygge, der rummer mange guldkorn for både nye og gamle bryggeboere.
BRYGGEBLADET 17.11.2004 - BOGANMELDELSE - Benny Olund har i samarbejde med Biblioteket Islands Brygge udgivet en erindringsbog om sin barn- og ungdomstid på Bryggen. Titlen er ligeud ad landevejen: »Islands Brygge, Amar«.
Den barnlige udgave af Benny Olund sætter sit præg på bogens forside.
Olund, der i dag er bosat i Stockholm, skriver levende om Islands Brygge af i går. Bogen vil derfor utvivlsomt rumme mange guldkorn for bryggeboere, som selv har erindringer fra 1940erne og 50ernes Bryggen.
For alle os andre er bogen et kærligt tilbageblik på Bryggen, som det var engang. Endnu engang tydeliggøres det, hvor store ændringer vores samfund har gennemgået siden 1940erne.
For en tilflytter er det næsten uvirkeligt, at der eksempelvis kørte sporvogne i Bryggens gader, at man kunne se film i biografen Bergthora Teatret, samt at man kunne arbejde i små industrivirksomheder, der producerede alverdens dingenoter. Men det fremstår meget mere begribeligt, når man har læst Olunds levende beskrivelse af tiden. Hør bare her:
»Bergthora Teatret, eller i folkemunde Bryggens Opera, blev af os unger kaldt Hullet. Det var den eneste biograf på Bryggen, og jeg elskede at gå i biografen. [...]
Der var altid lang kø til de 418 sæder, der alle var af træ. Alle pladserne var unummererede, så det var om at komme i god tid, inden kontrollør Ekelund åbnede dørene til biografen. Man fik en stor brun billet, som man foldede tre gange. Så bed man et lille hul i folden på billetten. Når så lysbillederne med alle reklamerne blev vist på lærredet, skiftedes vi til at sige: »Det er dit billede«, hver gang der blev vist et nyt billede. Var man så heldig at få et lysbillede, der reklamerede for et korset eller en BH, så blæste man gennem hullet på de brune billetter, så det larmede.«
Benny Olund ved præsentationen på biblioteket for nylig. (Foto: Biblioteket Islands Brygge)
Sådanne små sjove tidsbilleder rummer bogen mange af. Blandt andet beskriver Olund også de årlige masseslåskampe mellem drengene fra Bryggen og Christianshavn. I tillæg bliver man ført ind i Olunds private op- og nedture, med tuberkulose-sygdomme, konfirmation, forældreskilsmisse, ungdomskærester, læretid som reprofotograf, soldatertiden med mere.
Olund har baseret sin beretning på egne erindringer samt bånd om de tidlige år, som hans mor indtalte inden sin død. Erindringerne var oprindeligt tiltænkt hans søn, men med bibliotekets mellemkomst kan vi andre også få glæde af dem.
Der skal derfor lyde stor ros til biblioteket og bibliotekar Claus Bundgaard (som i øvrigt har oversat bogen fra svensk) for, at de med udgivelsen har fortsat produktionen af lokalhistoriske bøger. »Islands Brygge, Amar« er den femte bog om Bryggen udgivet af biblioteket. agn
Benny Olund, »Islands Brygge, Amar«, 84 sider, illustreret. Købes for 70 kroner på Biblioteket Islands Brygge.
På bryggebladet.dk den 16. november 2004.
Redigeret udgave af artikel der bringes i Bryggebladet 19-2004 (udkommer 17. november).