A-HUSET: BEVAR DEN LEVENDE OG KUNSTNERISKE BYDEL
Ung socialdemokrat sætter nabobygningen C-Huset i spil som afløser for kunstnermekkaet i A-Huset.
Af Anne Østebygaard, Bryggebladet 17.05.2006
Er der liv på Bryggen? Ja. Indtil videre. Men det har muligvis en stakket frist.
(Foto: Ricardo Ramirez)
A-Huset, som har været et kraftcenter for flere hundreder kunstnere og kreative folk siden sommeren 2005, skal efter planen lukke i januar 2007.
Nabobygningen C-Huset, der i dag fungerer som kontor for dele af den kommunale administration er derfor sat i spil som afløser for A-Huset.
A-Huset, der er privat ejet, skal omdannes til luksusboliger og vil i fremtiden befæste den bræmme af dyrt boligbyggeri, der skyder op på Islands Brygges syddel.
Simon Strange (S) sidder i Borgerrepræsentationen og er den politiker »på tinge«, der for tiden lægger mest energi bag forsøget på at skabe nye gunstige forhold for liv på Bryggen.
A-Huset er et enestående sted. Her er det lykkedes at byudvikle et område, der er på private hænder, og som er blevet bistået en lille smule af kommunen, siger han til Bryggebladet.
Der er blevet bøjet lokalplaner i forbindelse med A-Huset, og vi har kunnet tiltrække og fastholde kreative mennesker Det er den type samarbejde, jeg arbejder for skal fortsættes og videreudvikles.
København er blevet for dyr
Problemet er, at det både er dyrt at bo og dyrt at leve i København. Det er en dårlig cocktail for mange kunstnere og små iværksættere. Ifølge Simon Strange bør der være lokaler, som er til at komme i nærheden af rent prismæssigt.
A-Huset har netop været stedet, hvor kunstnere og kreative iværksættere har kunnet leje sig ind til en billig pris til gavn for hele lokalområdet. Og til gavn for de private investorer og developere, der kan leje ud, mens de venter på byggetilladelserne.
Folk vil helst købe lejligheder og bosætte sig i et område, hvor der er liv, mener Simon Strange.
Vi bliver nødt til at tænke byudvikling i et lidt større perspektiv. Vi skal ikke bare få solgt grunde og så lade en masse glaspaladser poppe op. Det er overhovedet ikke byudvikling.
Tidligere sad kommunen og tænkte store tanker om byudvikling. Mens de private sad og tænkte små tanker om det ren-table i husudvikling. Det er de to ender, som Simon Strange forestiller sig skal mødes og gå op i en højere enhed.
Kommunen bør støtte de kreative miljøer
I dag er administrationen af de tomme kvadratmeter i Københavns Kommune blevet samlet ét sted i forvaltningen. Det gør, at man kan tænke stort på en helt anden måde. Samtidigt bliver der flyttet rundt på kommunens medarbejdere, og ledige ejendomme opstår, som kan frasælges.
Det er her, at C-Huset kommer ind i billedet. Den ligger klods op af A-Huset (se kort nedenfor). C-Huset er den sidste kommunalt ejede ejendom i området og er A-Husets oplagte arvtager, mener Simon Strange.
Det er min ambition, at C-huset skal ind i den pulje af ejendomme, som Københavns Kommune overvejer at sælge fra. Og at den frasælges under forhold, som begunstiger den kreative undergrund, kunstnerne og iværksætterne, forklarer han.
Ideen er ikke at sælge til under markedsværdien, men at give fordele til de private investorer, der er villige til at indgå aftaler om at øremærke dele af bygningen til at skabe et sted for kunstnerne over en længere årrække.
Hvis der kommer to kuverter, og den ene vil betale for eksempel 100 millioner uden noget, og den anden siger 100 millioner med noget, så bør vi vide, hvad vi som kommune skal vælge, mener Simon Strange.
Det interessante er, at det på sigt også kan betale sig for de private investorer.
Det er måske ikke specielt interessant økonomisk lige nu. Men fordi stedet pludselig får et navn, og Islands Brygge bliver et hot sted at være, vil det på sigt give økonomiske fordele.
Geertsen positiv
Men det er oplagt, at det er kommunen, der må ind og bidrage til at løse opgaven. Eksempelvis kunne kommunen stå for koordineringen mellem kunstnerne i det nye C-Hus. En billig pris for kommunen for at få liv i bydelen. Og her ligger alle muligheder åbne i forbindelse med C-Huset, mener Simon Strange:
C-Huset er interessant, fordi den er vores sidste mulighed. Det ligger bare og venter. Det er ikke attraktivt for kommunen at beholde, og samtidig ligger det i centrum af den nye bydel. Det er en unik chance for at rykke på det her.
Kultur- og fritidsborgmester Martin Geertsen (V) vil ifølge Jyllands-Posten også kigge på mulighederne for at udleje C-Huset til kunstnere:
En af forudsætningerne for at skabe et kreativt byområde i København er, at vi beslutter at bruge nogle penge på det. Jeg er helt enig i, at C-huset kunne være en mulighed, hvor kommunen indgik et samarbejde med en privat udlejer og betalte en vis procentdel af udgifterne, udtalte han til avisen i sidste uge.
Læs mere i følgende artikler:
17.05.06 - Hvad mener du om Bryggen Syd?
På bryggebladet.dk den 17. maj 2006.
Redigeret udgave af artikel der bringes i Bryggebladet 09-2006 (udkommer den 17. maj).