OVERLEVELSESTUR PÅ FÆLLEDEN
Kun tre kvarters cykeltur fra Islands Brygge - på Kalvebod Fælled - er der mulighed for at overnatte i midten af et unikt naturområde.
BRYGGEBLADET 09.06.2004 - Syv almindelige cykler og en ladcykel har vi til at klare turen ud i vildnisset. Fire fædre, fire drenge og ligeså mange kilo kød, pølser, slik og sodavand, som der er deltagere. Og så har vi også en ti-tolv liter vand med. Det er ikke småting vi storbyfolk skal bruge for at klare en enkelt nat på Fælleden.
Shelteren ved Pinseskoven og på Nordre Klapper kan anvendes af skoler, spejdere og andre grupper, og skal reserveres ved henvendelse til Kalvebod Naturskole på 35 52 22 75 (mandag mellem 13 og 15) eller via mail til kalvebodnaturskole@ kalvebodnaturskole.kk.dk . Den primitive overnatningsplads i i Pinseskoven (ved Ottehøjevej) kan anvendes af alle uden særlig tilladelse i op til to nætter. Skov og Naturstyrelsen opfordrer alle til venligst at "efterlade pladsen, som du selv ønsker at finde den".
Forhistorien er enkel: Drengene fra klassen mødes dagligt, men deres fædre ses oftest kun til særarrangementer. Derfor blev idéen om en overnatning på Fælleden vel modtaget. Vi får mulighed til at opleve noget nyt i fællesskab og måske endda få snakket lidt mere end sædvanligt.
Og allerbedst er det, at overnatningen i den såkaldte shelter på Fælleden, i modsætning til almindelige campingpladser, er ganske gratis.
Turen starter fredag eftermiddag fra Bryggen. Drengene kører forrest i Tour de France-tempo, mens fædrene afløser hinanden ved ladcyklen, der bestemt ikke er egnet til tempokørsel.
Vejen er for det meste asfalteret bortset fra et par hundrede meter grussti. Den eneste forhindring er broen over Amager Motorvej.
Kalvebod Fælled starter i virkeligheden efter Bella Center, men man får først fornemmelsen af ødemarken, når man passerer motorvej E20 og Ørestaden. Herfra møder vi kun en håndfuld cyklister på de små stier Kanonvej, Granatvej og Ellevehøjevej. Navnene fortæller om Kalvebod Fælleds fortid som militært skydeterræn. Overalt finder man skiltene: "Fareområde - adgang forbudt". Forhåbentlig er der ikke så mange ueksploderede granater på området, som skiltene antyder. Køerne, rådyrene og dådyrene er ihvertfald ikke påvirkede af faren, der lurer.
Vi holder pause på Store Høj. Herfra får man fornemmelsen af de store vidder naturområdet kan tilbyde. Fra højen er der stadig fem kilometer til "Ålen" - lejrpladsen hvor vi skal overnatte.
Bålpladsen ved Ålen
- Føj hvor klamt, siger en af drengene, da han er færdig med at inspicere muldtoilettet.
- Jeg gider ikke lægge en dej i det lokum, siger en anden, efter at have stukket næsen i det lille hus.
Lejrpladsen er forsynet med et muldtoilet i behagelig afstand fra shelteren, som kan huse otte mennesker uden besvær, men som vil være mindre bekvemt, hvis man overnatter med det anbefalede maksimum af tyve personer.
På få minutter bliver der pakket ud, skåret og afhugget brænde til bålet fra de to meter lange brændestykker, som er lagt til fri afbenyttelse. Der bliver tændt op og selvfølgelig lavet en kop kaffe.
Bålpladsen er samlingsstedet. Og for en enkelt aften erstatter den både fjernsynet og computeren. Med en fastspændt grillrist er det ikke det store besvær at tilberede maden. Ålen er gennemtænkt i al sin enkelthed og et behageligt sted at være.
Drengene leger omkring shelteren, cykler en tur, men da mørket falder på samles de også omkring bålet. Der fortælles historier og fjolles lidt. Klokken er over midnat, inden man propper sig ind i soveposen.
Myggene hører med til en campingtur, og er man ikke pakket helt ind i soveposen, bliver man bidt. Nogle af os blev lidt misundelige over Matthias, som havde husket et lille mosquitonet.
Det eneste deciderede minus ved turen var larmen fra flymaskinerne, men der er trods alt fred og ro fra lufthavnen mellem midnat og klokken seks. Tidligt om morgen, ved solopgang, er kvideriet fra fuglene kun afbrudt af en kalv, der brøler længere ude på fælleden
Og det dyreliv vi har oplevet? Tja...listen er lang: Harer, råvildt, dåvildt, fasaner, køer, frøer, tudser, fugle og masser af myg. En kort tur, men en god oplevelse. Vi har lavet en aftale om at gøre det igen til næste år.Bare uden ladcykel og med myggenet. ljg
På bryggebladet.dk den 8. juni 2004.
Redigeret udgave af artikel der bringes i Bryggebladet den 9. juni 2004.