SUND MAD OG INGEN SLIK I BBU
Men virkeligheden er knap så rosenrød, som TV-avisen gjorde den til, da de besøgte ungdomsklubben for nylig.
BRYGGEBLADET 09.03.2005 - I sidste uge fik Bryggen Børne- og Ungdomscenter (BBU) besøg af TV-avisen, fordi BBU er en af de fritidsklubber, der hver dag tilbyder børnene et sundt mellemmåltid til en tier, og fordi klubben fra årsskiftet har droppet at sælge slik til børnene.
- Der er altid fuld tryk på ungerne, siger Henrik Salomonsen, der laver sund mad til en tier til børnene i BBU.Foto: Ricardo Ramirez
Af TV-avisens dækning fik man indtryk af, at der nærmest er tale om en ubetinget succes. Ligeledes fremgik det, at BBU har droppet at have en sodavandsautomat. Men det er nu ikke helt rigtigt. Enhver besøgende i BBU kan nemlig hurtigt forvisse sig om, at automaten stadig findes. Den står lige midt i indgangspartiet, hvilket åbenbart er forbigået TV-avisens opmærksomhed.
Nu køber børnene chips og fede kager i Netto
Og med hensyn til slikket er det ikke helt så rosenrødt, som TV-avisen gerne ville gøre det til.
- På en måde er det bare blevet værre, siden slikboden lukkede. Nu går børnene i stedet i Netto. Her kan man ikke købe slik i mindre portioner, som man kunne i boden. Dertil kommer at der ikke blev solgt meget fedtholdige ting som chips og kager i boden, hvilket man kan købe i Netto, siger klubassistenten Mette.
Der er altså tale om, at BBU har stoppet salget af slik for at tilfredsstille blandt andet forældrenes krav og for at sende nogle andre signaler. Men da BBU er en fritidsklub for de 10-12 årige (og ikke en institution), kan børnene helt selv bestemme, om de vil være i klubben eller gå i Netto.
- På et overordnet plan er BBU selvfølgelig enige i målsætningerne. Det er to år siden, vi indførte en kostpolitik, der blandt andet førte til, at vi ansatte Henrik til at lave billig og sund mad til børnene. Desuden har vi selvfølgelig også lyttet til de forældre, som mener, at vi sendte forkerte signaler ved at sælge slik og slush-ice. siger BBUs leder Torben Jensen.
BBUs leder Torben Jensen sammen med nogle af pigerne i klubben. Fra venstre ses Mie, Fatma, Malene, Amanda og Mica. Foto: Ricardo Ramirez
- Jeg tror, at børnenes slikbehov bliver mindre, når det ikke er tilgængeligt i klubben. Men vi kan og vil ikke forhindre børnene i at gå i Netto. Så det er lige så meget forældrenes eget ansvar at snakke med deres børn. Det er jo også forældrene der udstyrer børnene med penge, tilføjer han.
Skyldes også nedskæringer
Men at slikboden blev droppet, skyldes ikke alene ønsket om at sende nye og sunde signaler.
- Kommunen har valgt at spare på hele klubområdet blandt andet for at frigøre penge til mere opsøgende indsatser. Det betød, at vi i ledelsen blev nødt til at kigge på, hvilke funktioner vi bedst kunne undvære, da vi forventer at skulle spare 1,8 medarbejder væk, forklarer Torben Jensen.
Spareforslaget er ikke blevet gennemført endnu, så BBU er faktisk på forkant med udviklingen.
- Både vi og samfundet skal hele tiden forandre os og forholde os til nye udviklinger. Da mange forældre ikke brød sig om, at der blev solgt slik hernede, og da vi ved, at der snart kommer besparelser, fandt vi, at tidspunktet var rigtigt, forklarer Torben Jensen.
- Men jeg vil samtidig tilføje, at vi ikke ser de store problemer med overvægtige børn på Bryggen, siger han og peger på Bryggens befolkningssammensætning, og at kostopmærksomhed også har en sammenhæng med socialgrupper. - I forvejen var det nu heller ikke sådan, at børnene kunne vælte sig i slik. Slikboden var kun åben i visse tidsrum om eftermiddagen, siger han.
30-40 sunde måltider om dagen
Det er Henrik Salomonsen, der i omkring halvandet år har lavet den sunde mad. Han har en baggrund som bager og køkkenassistent, men finder sig godt til rette i BBU.
Da Bryggebladet er på besøg, lyder menuen på burgersandwiches med meget grønt. Henrik er ansat i 30 timer om ugen og står både for indkøb, forberedelse og oprydning. To gange om ugen bager han brød og kager sammen med børnene, som de kan tage med hjem til aftenkaffen, og han håber snart at få gang i egentlige madhold, således at børnene mere aktivt deltager i tilberedningen af den sunde mad.
I gennemsnit sælger han 30-40 portioner mad om dagen til BBUs 80-90 daglige brugere. I øvrigt fik BBU efter indslaget i TV-avisen mange henvendelser fra seere, der gerne ville have opskriften på den suppe, som Henrik serverede, da TV-avisen var på besøg.
Hvad synes børnene?
Foto: Ricardo Ramirez
Spørger man børnene om de savner slikboden, er meldingerne blandede. I det inferno af tilråb Bryggebladet blev mødt med, nåede vi at notere følgende holdninger ned:
- Det er ikke noget jeg savner, jeg købte alligevel næsten aldrig noget, siger en pige.
- Jeg savner slikboden meget, siger en dreng.
- Jeg synes, det er lige meget, jeg går bare i Netto, som jeg hele tiden har gjort, siger en tredje.
- Du skulle hellere skrive en artikel om, at de voksne derhjemme skulle lege med mig, ligesom de voksne gør hernede, siger en fjerde.
- Man kan ikke stole på TV-avisen. Vi har jo stadigvæk en sodavandsautomat, siger en femte.
12-årige Mie insisterede i øvrigt på, at Bryggebladet skulle skrive at hun lige havde haft fødselsdag, hvor hun blev ... ja, 12 år. Det er hermed gjort. agn
Se indslaget i TV-avisen fra 1. marts kl. 18.30 på DRs hjemmeside:
www.dr.dk/nyheder
Foto: Ricardo Ramirez
På bryggebladet.dk den 9. marts 2005.
Redigeret udgave af artikel der bringes i Bryggebladet 04-2005 (udkommer den 9. marts).