INTRO: Ritt begejstret for Bryggens musikmiljø: I anledning af Copenhagen Music Week var overborgmesteren i sidste på besøg i pakhusene i Njalsgade. Her mødte Ritt Bjerregaard (S) en række topproducere, som alle har valgt at have studier på Bryggen. Blandt andet var hun på besøg hos Metallica-produceren Flemming Rasmussen, der ejer det kæmpe musikstudie Sweet Silence Studios. Han er blot en af mange musikfolk i pakhusene, der risikerer at blive smidt ud, hvis ejeren får lov til at bygge pakhusene om til lejligheder. Musikmiljøet i pakhusene spiller en rolle for København som storby, så det håber jeg kan bevares, siger overborgmesteren efter sit besøg på Bryggen.
RITT: JEG HÅBER VIRKELIG MUSIKMILJØET KAN BEVARES PÅ BRYGGEN
Af Anders Godthjælp Nielsen, Bryggebladet 08.11.2006
Ritt Bjerregaard var i sidste uge på besøg i pakhusene i Njalsgade. Her holder en stor del af den danske musikproducerbranche til.
Flemming Rasmussen fra Sweet Silence Studios viser guld- og platinplader frem for en imponeret overborgmester. Sweet Silence Studios er et af de største danske musikstudier, som i modsætning til mange andre har studier med plads til hele bands på én gang. Foto: Ricardo Ramirez
Musikbranchen trues af ejernes planer om at omdanne pakhusene til boliger. Som omtalt i seneste nummer er de københavnske lokalpolitikere med overborgmesteren i spidsen meget positive overfor miljøet i pakhusene.
Et positivt indtryk som bestemt ikke er blevet mindre efter besøget, selvom Ritt Bjerregaard dog ikke kunne udstede politiske garantier for stedets overlevelse.
Spiller en stor rolle for København som storby
Bryggebladets udsendte fulgte i hælene på Ritt Bjerregaard på hendes rundtur i pakhusene. Hun holder angiveligt rådhusfri hver onsdag, hvor hun tager ud i København for at kigge nærmere på, hvad der rører sig.
Lars Halvor Jensen fra Deekay Music (til venstre) forklarer Ritt Bjerregaard og den socialdemokratiske kulturordfører Simon Strange om årsagerne til Deekays succes på blandt andet popmusik- og R&B-markedet. Foto: Ricardo Ramirez
I sidste uge var turen kommet til musikmiljøet på Bryggen. Dels på grund af Copenhagen Music Week og MTV Euro Music Awards. Dels på grund af den aktuelle sag om pakhusene.
Efter turen til Bryggen, hvor overborgmesteren blandt andet besøgte producerteams og studier som Nexus, Deekay og Sweet Silence Studios, stiller Bryggebladet et par uddybende spørgsmål til overborgmesteren. Dels på vej ud af pakhusene, dels senere på dagen i telefonen, efter hun også havde besøgt A-Huset i Havnestad:
Hvad er dit indtryk af pakhusene, nu du har været på besøg?
Det er fascinerende at se de gamle pakhuse indefra. Det er jo noget helt andet end almindelige kontorer. Det imponerede mig at se, hvor mange kræfter de har lagt i at skabe attraktive lokaler og studier, siger Ritt Bjerregaard til Bryggebladet.
Hvad betyder sådan et miljø for København og Bryggen?
Det spiller en rolle for København som storby, så det håber jeg kan bevares, siger overborgmesteren.
Vejret var ikke til udendørs fotosessions sidste onsdag, og Ritt Bjerregaard med følge nærmest løb mellem pakhusene for at undgå den bidende kulde sneen og blæsten. Indenfor i studierne var der heldigvis både varmt, rart og hyggeligt. Foto: Ricardo Ramirez
Men det kan være svært for os som politikere at gøre noget direkte ved. Det er jo ikke os, der udlejer pakhusene, pointerer hun.
Ritt frygter soveby
I tidligere udgaver af Bryggebladet har politiske kolleger på rådhuset udtrykt bekymring over, om Bryggen bliver en soveby, hvis de kreative erhverv smides ud af pakhusene til fordel for luksuslejligheder. Denne bekymring deles af Ritt Bjerregaard:
Det er en af udfordringerne for København. På min vej til A-Huset har jeg jo set, hvordan Havnestad virker lidt mere død. Det bør vi undgå, og min erfaring siger mig også, at folk meget hellere vil bo i et mangfoldigt område, hvor der sker noget, siger Ritt Bjerregaard.
Blandt andet derfor arbejder kommunen med at bevare og udvikle kreative zoner i hovedstaden. Og både Ritt Bjerregaard og andre politikere ser ikke den store logik i at nedlægge en allerede eksisterende kreativ lomme som musikmiljøet i pakhusene.
Problemet i forhold til dette er, at pakhusene er købt af en ejendomsinvestor, som skal behandles lige for loven.
Men på det planlægningsmæssige niveau kan politikerne rent faktisk gøre noget. Som omtalt tidligere i Bryggebladet så er der ikke dækning i lokalplanen for ejerens planer, så det vil kræve en dispensation. En dispensation gives af kommunen og i sidste ende dermed af politikerne.
Sagen forbehandles i øjeblikket i Teknik- og Miljøudvalget, så den ligger ikke på Ritt Bjerregaards bord endnu. Derfor er hun ikke helt klar i mælet på spørgsmålet, om hun mener, der skal gives dispensation eller ej:
Jeg er meget positiv overfor at kigge på, hvad vi som politikere kan gøre. Blandt andet må vi vurdere, hvad der kan være af muligheder for at finde kompromisser, der kan gøre alle tilfredse, siger Ritt Bjerregaard.
Men jeg vil endnu ikke tage stilling til, om der skal gives dispensation eller ej, fortsætter hun med henvisning til, at en eventuel dispensation skal gives på baggrund af en forventelig nabohøring.
Så den første konklusion må være: Ingen garantier fra Ritt Bjerregaard. Alligevel var alle producerne glade for overborgmesterens besøg. Og det er den anden konklusion for lejerne i pakhuse:
De har brug for al den positive opmærksomhed, de kan få, og flere producere udtrykte overfor Bryggebladet, at Ritt Bjerregaards besøg kan være det første store skridt mod overlevelse.
Læs mere i følgende artikler:
25.10.06 - Politikere: Bevar musikalske pakhuse
25.10.06 - Støttekoncert for pakhuse
04.10.06 - Njalsgadekomplekset: Farvel til Nik & Jay
04.10.06 - Njalsgadekomplekset: Politikere advarer mod sovebytendenser
04.10.06 - Njalsgadekomplekset: Her er de »hemmelige« planer
04.10.06 - Njalsgadekomplekset: Pakhusenes ejer beklager over for lejere
06.09.06 - Newyorker-lejligheder i Njalsgade
På bryggebladet.dk den 8. november 2006.
Redigeret udgave af artikel der bringes i Bryggebladet 17-2006 (udkommer den 8. november).