KULTURBORGMESTER: EN MØGSAG
Men Martin Geertsen afviser, at det var en fejl at bortforpagte cafeen.
BRYGGEBLADET 08.03.2006 - Kultur- og fritidsborgmester Martin Geertsen (V), der selv er bosat på Bryggen, ærgrer sig over problemerne mellem kulturhuset og cafeen.
Alle former for ballade er noget møg, siger han til Bryggebladet, som møder ham på gerningsstedet cafeen i kulturhuset
Han mener stadig, at bortforpagtning er en rigtig beslutning.
Kommunen bortforpagter, fordi vi vil have mest kultur for pengene. Udgangspunktet var, at kommunen før proppede omkring en million kroner i cafedrift i dette hus om året, og nu har vi et overskud på omkring 200.000 kroner.
Kulturkroner skal ikke bruges til mad. De skal bruges til det, vi forstår ved kultur i en bred forstand, siger Martin Geertsen.
Ikke en liberal kæphest
Han mener derfor ikke, det er kulturhusenes opgave at sørge for, at der serveres billig mad:
Det centrale for kulturhusene er, at vi udfordrer og provokerer folk. At vi præsenterer dem for det unikke inden for musik, teater, litteratur og så videre. Den tankegang er der meget bred politisk opbakning til. Og i øvrigt er der også bred politisk tilslutning til at bortforpagte cafeerne. Selv SF støtter det, siger Martin Geertsen og fortsætter:
Så det er altså ikke mig, der rider en liberal kæphest. Jeg ved godt, at nogle vil bruge dette som løftestang til at kalde bortforpagtningen et liberalt eksperiment, der er gået galt. Men det er ikke tilfældet, siger han med henvisning til, at bortforpagtning fungerer upåklageligt andre steder i byen.
Årsag: Dårlig kemi
Fra politisk hold er der bred enighed om, at cafedrift ikke skal være det centrale i et kulturhus. Bryggens kulturhus er imidlertid bygget på en måde, som gør cafeen meget central. Det er dog ikke et problem, mener Martin Geertsen:
Vi bryggeboere har fået byens bedste, flotteste og nyeste kulturhus. Det centrale i denne diskussion er ikke et spørgsmål om kvadratmeter og deres fordeling. Det er et spørgsmål om at kulturhuset og kommunen ikke fungerer sammen med de nuværende forpagtere.
Han understreger flere gange, at det vigtigste for at et samarbejdet kan fungere er, at den personlige kemi er i orden;
Sådan som jeg forstår problemerne her i huset, så skyldes de primært, at der har været udskiftning i den oprindelige besætning blandt forpagterne, siger han og fortsætter:
Jeg sidder som repræsentant for et bystyre, hvor der er bred politisk opbakning til den måde, vi bortforpagter på. Der har været utrolig stort politisk fokus på det, så derfor satte vi os grundigt ind i hvordan bortforpagtningerne kunne gennemføres.
Kommunen laver ikke unfair konkurrence
Han medgiver, at kommunen kan tage ved lære af sagen og peger blandt andet på, at de kan blive endnu mere præcise når kontrakten udarbejdes.
Til gengæld er han lodret uenig i cafeforpagterens påstand om at kommunen driver unfair konkurrence:
Vi har indgået en kontrakt, hvis ordlyd ikke kan være ukendt for forpagteren. Af kontrakten fremgår det klart, at forpagteren ikke har eksklusivret til at sælge mad og drikke på hele kulturhusets område. Det afspejles i prisen: De betaler en markedsleje, som tager hensyn til at de ikke har eksklusivitet, siger Martin Geertsen.
En aftale er en aftale
Ifølge forpagteren har Martin Geertsen i anden sammenhæng udtalt, at politikere også skal turde træffe etiske beslutninger uden at kun at kigge på jura. Men det giver Martin Geertsen ikke meget for:
Det er sagt i en hel anden sammenhæng. Mit korte svar til det er: Jeg henholder mig til den aftale kommunen har indgået med forpagteren.
At være liberal betyder nemlig ikke, at jeg er liberal i forhold til ikke at overholde aftaler. Man løber ikke fra en aftale, slutter kultur- og fritidsborgmester Martin Geertsen. agn
Læs mere i følgende artikler:
08.03.06 - Cafe-krig i kulturhuset
08.03.06 - Cafeforpagter: Ikke vores skyld
08.03.06 - Kulturhuset: Ikke vores skyld
08.03.06 - Bryggebladet mener: En vanskelig sag
På bryggebladet.dk den 8. marts 2006.
Redigeret udgave af artikel der bringes i Bryggebladet 04-2006 (udkommer den 8. marts).