FRA RÅ LAGERLOKALER TIL MODERNE KONTORER
Njalsgadekomplekset består af mange bygninger. Nogle skal snart rives ned for at gøre plads til boliger på Ny Tøjhusgrunden.
BRYGGEBLADET 05.11.2003 - De fleste af os ser bygningerne hver dag, men de færreste ved, hvor meget der egentlig sker i de tidligere FDB-pakhuse i Njalsgade. Bag de tykke mure kan den nysgerrige blandt andet møde lyd-, lys- og pladestudier, kunstnere, reklamebureauer, gallerier, telemarketingselskaber, tv-produktionsselskaber og Københavns Kommunes lokale hjemmepleje-team.
Njalsgadekomplekset er et eksempel på hvilke muligheder gamle industri- og lagerbygninger rummer. De to flotte pakhuse skal ikke rives ned.
Ejendomsmæglerfirmaet Leif Olsen A/S forestår udlejningen af de mange erhvervskvadratmeter, som i de fleste tilfælde er blevet skræddersyet til den enkelte lejer. Udlejningschef Karsten Nygård forklarer, at denne form for udlejning er relativ unik i København.
I dagbladet Børsen kunne man for nylig læse, at modernisering af bygninger og industriarealer re-development er en af de store trends på det internationale erhvervsejendomsmarked i øjeblikket. Og i en nylig rapport om bevarelse af havnens kulturværdier peger man ligeledes på, at lavbudget-udnyttelse af gamle industri- og lagerbygninger er en billig måde at bevare det gamle i en ny tid. Men det har faktisk eksisteret her på Bryggen i en årrække.
Jeg tror, vi har været på forkant med udviklingen, siger Karsten Nygaard.
Da Leif Olsen A/S overtog ejendommene i starten af 1990erne, var man i tvivl om, hvem man skulle og kunne udleje til.
Vi lavede en brainstorm og spurgte os selv: »Hvem mangler lokaler?«, forklarer udlejningschef Karsten Nygaard til Bryggebladet.
Leif Olsen A/S fik derefter kontakt til nogle pladeproducere og folk i tøjbranchen, der var interesserede i billige lokaler.
Den kunstneriske »branche« er en anderledes branche. Men da vi først havde fået kontakt til nogle lejere, så bredte det sig ved mund til mund metoden, og lige pludselig havde vi mange potentielle lejere rendende, siger Karsten Nygaard. De rå pakhuse er eksempelvis lige noget for progressive tøjfirmaer. Lokalerne bruges dels til lager dels til såkaldte showrooms.
I en tid hvor der er mange tomme erhvervslokaler i København, er det interessant, at det er forholdsvist nemt at udleje Njalsgadekomplekset. Faktisk er udlejningspriserne stigende, hvilket har betydet, at nogle af de virksomhedstyper som først kom hertil er ved at flytte videre blandt andet til Valby, hvor priserne er lave.
FDB forlod husene i slutningen af 1960erne, og på dette tidspunkt var det tanken, at Københavns Kommune skulle overtage det hele. Det blev dog kun til den nordlige ende ved det nuværende Fakta og biblioteket, blandt andet fordi der i slutningen af 1960erne ikke var nogen prestige for kommunen i at købe flere bygninger end absolut nødvendigt på »lorteøen«.
I de efterfølgende år fungerede de delvist tomme huse som lagerbygninger for en række større og mindre virksomheder blandt andet i bogbranchen, og det var først, da Leif Olsen overtog ejendommene i starten af 1990erne, at der kom gang i den nuværende udvikling.
Men udviklingen stopper ikke her. Dele af Njalsgadekomplekset skal snart rives ned for at gøre plads til byudviklingen på Ny Tøjhusgrunden. Karsten Nygaard forventer, at de første nedrivninger starter i begyndelsen af 2004. Til gengæld ligger nedrivningen af det blå pakhus og Super Brugsen 5-8 år ud i fremtiden. agn
De lave bygninger skal snart rives ned, og nye boliger opføres.
Link til andre nyheder:
På bryggebladet.dk den 5. november.
Redigeret udgave af artikel bragt i Bryggebladet den 5 november 2003.