POLITIKERE ADVARER MOD SOVEBYTENDENSER
Bryggen må ikke blive for pæn og kedelig. Der er brug for de kreative erhverv og ikke kun nye boliger og storrumskontorer, mener både Socialdemokraterne og Venstre.
Af Anders Godthjælp Nielsen, Bryggebladet 04.10.2006
Hvis pakhusene i Njalsgade ombygges til lejligheder, så mister producere og musikere ikke blot deres studier. Bryggen mister også et miljø, som er med til at skabe liv, mener både producere og politikere.
(Foto: Ricardo Ramirez)
Vi elsker at være på Bryggen, og vi elsker at bidrage til kulturlivet i bydelen og skabe liv og stemning. Hvis denne bygning bliver omdannet til luksuslejligheder ejet af udlandsdanskere som investeringsobjekter og ferieboliger for hvem vil ellers have råd til dem? vil det ikke blot være et kæmpe tab for os, men også for Bryggen, siger producer Lars Halvor Jensen fra Deekay til Bryggebladet. Lignende meldinger kommer fra andre lejere i pakhusene.
Som beskrevet i artiklen til højre er sagen endnu ikke officielt genstand for politisk behandling. Alligevel har Bryggebladet kontaktet et par københavnske politikere:
Vi skal forsøge at bevare og udvikle mulighederne for, at sådanne kreative lommer kan eksistere i København. De er med til at skabe en attraktiv by, og musikstudierne har uden tvivl haft betydning for Bryggens udvikling de senere år, siger den socialdemokratiske kulturordfører Simon Strange.
Han har tidligere været aktiv i kampen for at bevare A-Husets kunstnerkollektiv i Bryggen Syd. Strange får støtte fra Venstre:
Belært af erfaringerne fra blandt andet Havnestad, er vi meget opmærksomme på, at skabe mangfoldige bydele. Diversitet er bare drønvigtig, for at København skal forblive en spændende by at bo i, siger Jesper Schou Hansen, boligordfører for Venstre.
Derfor forsøger kommunen i alle nye byudviklingsområder at planlægge mulighed for, at livet kan opstå, ligesom man opererer med planer om kreative zoner i byen. De to politikere er enige om at man skal være varsom med at omdanne et område, der allerede har den efterspurgte kreativitet.
Her er der jo et mangfoldigt liv i forvejen, så vi skal kraftigt overveje, om det er værd at ødelægge for at få plads til nye boliger, siger Jesper Schou Hansen.
Begge politikere understreger dog, at de hverken kan eller vil blande sig i forholdene mellem lejere og udlejer.
Alle byudviklingsprojekter skal behandles lige for loven, påpeger de, og da sagen endnu ikke er genstand for politisk behandling, så kan de ikke konkret sige, hvad de kan gøre.
Men begge politikere vil gerne i dialog med både lejere og udlejer omkring projektet, og opfordrer konkret lejerne til at sende et brev til politikerne.
Vi tager faktisk alle henvendelser fra københavnerne alvorligt. Jeg vil også gerne komme ud til Njalsgade for at tage en snak og en kop te, siger Simon Strange.
Tækker vil ikke lave soveby
Jørn Tækker fra Njalsgade Komplekset Aps mener ikke, der nødvendigvis bliver mindre liv i området, hvis han får tilladelse til den store ombygning. Han påpeger, at der bygges forretninger i stueetagen, ligesom flere erhvervskvaratmeter fastholdes.
Det kan give en andet slags liv. Vi lever jo i et samfund, hvor der er udvikling. På godt og ondt kan man sige, at der er mange af den slags lokaler, der forsvinder i disse år. Det kan man så være for eller i mod, siger Jørn Tækker.
Læs mere i følgende artikler:
04.10.06 - Njalsgadekomplekset: Farvel til Nik & Jay
04.10.06 - Njalsgadekomplekset: Her er de »hemmelige« planer
04.10.06 - Njalsgadekomplekset: Pakhusenes ejer beklager over for lejere
06.09.06 - Newyorker-lejligheder i Njalsgade
På bryggebladet.dk den 6. oktober 2006.
Redigeret udgave af artikel der blev bragt i Bryggebladet 15-2006 (udkom den 4. oktober).