NY BOG: EN GÅTUR PÅ 100 ÅR
En ny bog om gaden Islands Brygge fortæller historien om gadens, og dermed hele bydelens, spændende og varierede udvikling.
BRYGGEBLADET 03.11.2004 - Islands Brygges historie er tæt forbundet med havnefronten og Langebro. Mere end noget andet er det de to kommunikationsveje, der i de sidste 100 år har sat dagsordenen for gaden Islands Brygge såvel som bydelen Islands Brygge.
Den 23. november lander en ny bog om gaden Islands Brygge hos landets boghandlere. Bogen er udgivet af det lille forlag Nostra, der har specialiseret sig i at udgive historiske bøger. Forlaget består af Stefan Zalewski, der er grafiker og researcher samt altså forlagsredaktør.
Søskende-parret Barbara og Stefan Zalewski. Foto: Ricardo Ramirez
Bogen om Islands Brygge er lidt af et familieprojekt, da bogens forfatter er Stefans søster, historikeren Barbara Zalewski. Hun har tidligere arbejdet på blandt andet Orlogsmuseet på Christianshavn og har sammen med broder Stefan udgivet blandt andet en bog om Toms fabrikker og de danske hofleverandører. Desuden arbejder hun på et forskningsprojekt om de kongelige husholdninger.
Bogen om Islands Brygge handler altså om selve gaden fra Langebro til Nokken. En historisk rejse på 100 år fra starten af 1900-tallet, hvor den første beboelsesejendom helt oppe ved Langebro blev bygget, til i dag, hvor Islands Brygge for alvor skifter udseende. Barbara og Stefan Zalewski har været begejstrede for at skrive om Islands Brygge.
- Det er i det hele taget et meget spændende område, siger Barbara Zalewski. Islands Brygge har en meget overraskende tilblivelseshistorie, der fortæller meget varieret om både heftige op- og nedture. Og den fortæller samtidig 100 års dansk erhvervshistorie om skibsfarten, den store tømmervirksomhed Gosch, Soyakagen, cementfabrikken og så videre. Der har været virkelig gang i den på Islands Brygge.
Direktørerne for de store virksomheder på Bryggen sad her dog ikke selv. De havde deres fine kontorer andre steder. Bryggen var plads for virksomhedernes fysiske aktivitet, og de havde ikke engang deres officielle adresser her, hvilket gjorde, at man ikke kunne finde Islands Brygge i Krak, der jo var og er opdelt efter telefonnumre. Der var simpelthen ikke telefon på Islands Brygge.
Barbara Zalewski mener, at det specielle ved Bryggens historie er industrien og placeringen ved vandet.
- Var Islands Brygge ikke placeret ved vandet, havde det jo ikke været anderledes fra mange andre bydele i København. Der har også altid været en masse polemik og politiske diskussioner omkring Islands Brygge, hvilket bogen også kommer ind på. Faktisk er Islands Brygge en af de få gader i hele København, som er nærmest fuldstændig kronologisk opbygget. Det er en gåtur på 100 år, og det er først nu, kronologien brydes af de nye bygninger i Havnestad.
Kronologien er simpel: Den første beboelsesejendom blev bygget helt oppe ved Langebro, de næste blev herefter bygget langs med havnefronten udad mod Nokken. Vistnok med en enkelt undtagelse, men det ændrer ikke synderligt ved gåturen: Der er 100 år mellem den første beboelsesejendom ved Langebro og de nyeste i Havnestaden.
Stefan Zalewski har stået for det meste af bogens research, hvilket har bragt ham vidt omkring i Islands Brygges brogede historie og kilder.
- Vi har skrabet mange billeder frem fra mange pudsige kilder, siger han. Havnevæsnets gamle arkiver, DSB, Stadskonduktøren, gamle skøder fra Landsarkivet, Islands Brygges Lokalhistoriske Forening og interview med mange private personer. Både beboere fra Bryggen, gamle medarbejdere i Bryggens virksomheder og deres familiemedlemmer har givet os et helt utroligt materiale at arbejde med. Jeg har blandt andre interviewet Carl Nielsens (fra Sten og Grusfirmaet i den gamle røde, nu grå, bygning på havnefronten ved Langebro. Red.) oldebarn og fundet en guldgrube hos en samler af tændstikæsker, fordi tømmerfabrikken Gosch, der jo lavede Tordenskjold-tændstikker og Viking-blyanter, var et kæmpe firma på Bryggen dengang. Fra private beboere har vi fået både gode historier og billeder, så det har været en utraditionel og meget spændende søgning. Bryggen er fuld af historier.
Stefan Zalewski har personligt været interesseret i Islands Brygge i mange år og har længe ønsket at udgive en bog om bydelen. Historien var dog først komplet, da byggerierne i Havnestaden var godt i gang. Der skulle noget andet og mere til end byggeplaner og lokalplaner, før bogen kunne hænge rigtig sammen og fortælle en sammenhængende historie om Islands Brygge. For med Havnestaden og havnebadet er endnu en periode i Islands Brygges omskiftelige historie begyndt.
Bogens overskrift "Islands Brygge - fra skepsis til succes" fortæller i sig selv en del om Islands Brygges historie, der i store træk følger de tre udgaver af Langebro samt livet ved havnen. Fra optur i industrien i århundredets første halvdel over nedgang fra halvtredserne til en ny begyndende optur i 80'erne, der nu er brudt ud i fuldt flor med havnebad, nye beboelsesejendomme og nærmest uforbeholden jubel i medierne.
Bogen, der i øvrigt indeholder omkring 300 billeder, hvoraf flere aldrig har været offentliggjort før, præsenteres for offentligheden ved en reception i Kulturhuset Islands Brygge tirsdag den 23. november klokken 14. Her bliver der mulighed for at møde både forfatter og forlægger. kls
På bryggebladet.dk den 1. november 2004.
Redigeret udgave af artikel der bringes i Bryggebladet 18-2004 (udkommer 3. november).