HAR DU IKKE MODTAGET BRYGGEBLADET?

Læs mere her

UDGIVELSESPLAN FOR 2018

Læs mere

Michala Eken, Rie Hougaard og Rose Eken gør det ud for kabinepersonale.

KABINEN ER FRI

Ve den, kvinde såvel som mand, der ikke lige stikker nedenom i den lillebitte firkant af en kælderbutik i Reykjaviksgade, som her i den sene sommer er begyndt at åbne døren for nysgerrige forbipasserende.

BRYGGEBLADET 25.08.2004 - Hvorfor er det egentlig lige, at den hedder Kabine?, spørger jeg ud i det lille rum, hvor en tre-fem unge kvinder synes at være i gang med deres forskellige skabelsesprocesser. En nørkler ved en symaskine. En anden sidder vist og tegner en model af noget. En tredje har en meget stor og frugtsommelig mave. En fjerde er dukket frem fra tegnestuen bagved, og svarene kommer flere steder fra - i form af synonymer:

- Ligesom en badekabine. En flykabine. En prøvekabine. En udstillingskabine.

Eller i form af negationer:

- Det er ikke rigtig en tøjbutik eller en designerbutik. Det er heller ikke helt et galleri som sådan, siger Michala Eken, som egentlig er uddannet arkitekt og blandt andet har været med til at tegne den nye rutchebane i Tivoli.

- Det er mere en kunstplatform, tilføjer hun, og der bydes ind fra flere sider:

- Et værksted. En kunstklub. Et udstillingsrum. En tegnestue. Et idérum. Et projektrum. En multifunktionel platform for kunst...

Også for herrer

Man kunne fristes til at tilføje Tøsernes Social Club, men Rose Eken, der er sommerens gæstekunstner, tager med et finurligt smil brodden af dét falske rygte:

- Det er ikke kun et sted for kvinder. Drengene VIL ikke finde sig i at blive holdt udenfor. Det vil de simpelthen ikke. Så vi vil gerne lave noget mere herretøj. Det bliver nok noget med re-designs af skjorter, for vi er ikke SÅ vilde med at sy skjorter fra bunden - og så selvfølgelig Kabines egne boxershorts, som faktisk allerede er udsolgt. Herreundertøj er godt!, siger hun og bifaldes af indforståede og lidt smørede grin.

Ved symaskinen er hun i fuld gang med at sy sin sportskollektion, der foruden et meget autentisk Bjørn Borg tennissæt med indsyede bolde i lommen og håndsyet ketsjer består af et gedigent ishockeysæt (med helt ufarlig stav og tilhørende skøjter), et american footballsæt og et baseballsæt.

Hun er også skaberen bag den fuldstændig legendariske "Københavnerkjole", der fanger blikket som noget af det første. Med ypperlig præcision er samtlige af Københavns vartegn - fra Vor Frelser Kirke til Den Lille Havfrue - syet på, så der slet ikke hersker nogen tvivl om, hvor vi befinder os. Men det tog vist lidt tid, og den er heller ikke til salg.

Så selvom det er alt muligt, så er det i hvert fald også en butik. Der købes bare ikke ind fra nogen firmaer. Alt, hvad der sælges, er egne påfund og venner og bekendtes ting, som eksempelvis de håndlavede smykker af møtrikker eller unikke bikinier med tryk. For slet ikke at tale om den anden af Kabines to bærende søjler, filminstruktøren og multikunstneren Rie Hougaards tylskørt, der går under dæknavnet "bar røv i tyl med figenblad".

- Vi laver tøj, som vi selv synes er sjovt. Man får ikke den samme "ud-og-se-på-rækketøj" - oplevelse her, siger Michala Eken, og særligt Hennes og Mauritz-agtigt er det da heller ikke at støde på en håndsyet krykke dinglende mellem prikkede kjoler og sommerens sidste sommertoppe.

Der er søde, sjove, underfundige, skæve, feminine, skøre og letsindige påhit imellem. Der er med andre ord ret stor risiko for at falde over ting, som man ikke vidste, at man umuligt kunne leve foruden. Og så er det ikke særlig dyrt.

Red-Hvalen dag

Der er også mulighed for at komme med sine egne ideer. Man kunne måske have lyst til at få sit yndlingsdyr syet på et stykke tøj. Eller skulle man være i sit velgørende hjørne og have overskud til at arbejde lidt for at redde nogle af de mange nødstedte hvaler, der ligger forkrøllede og livløse rundt omkring i hengemte garderober, så tilbyder Kabine en månedlig "Red-Hvalen-dag".

Du har garanteret også en af slagsen liggende. En beklædningsgenstand, som du ikke rigtig under Kirkens Korshær, men som alligevel bare på en eller anden måde er for kikset, for stor, lidt forkert til, at du går med den. Kabinepersonalets blik, fantasi og snilde tilbyder at puste liv i din hval.

Er det så helt gratis?

- Altså...jah. Men man må da gerne tage en kage med eller noget.

- Jeg tror bare, vi har en masse ideer, siger Rose Eken, som er uddannet på et kunstakademi i London og håber at trække kunstnere, som hun kender fra Storbritanien, til den lille butik for at udstille deres ting. Eller måske samarbejde med andre kreative initiativer på Bryggen og andre steder i byen.

Trods kælderrummets snævre rammer klages der ikke. Der er ikke grænser for visionerne for, hvad rummet kan rumme. Jeg kan løfte sløret for "villa, vovse og webergrill"-serien, "ligusterfascisten", "den lumre serie"....for slet ikke at nævne Onkel Jørgen fra Djurslands T-shirt trykmaskine, der nok snart kommer til byen. emi

Kabine
Reykjaviksgade 4, kælderen.
Åbningstider: tirs-ons-tors 12- 18 (-20)
For nyhedsbrev, send mail til: kabineklub@hotmail.com

På bryggebladet.dk den 25. august 2004.
Redigeret udgave af artikel bragt i Bryggebladet den 25. august 2004.

Seneste opdatering 12.07.2011

Leifsgade 7 · 2300 København S · Tlf. 32 96 28 15 · redaktion@bryggebladet.dk  CVR: 17500481  ·  Copyright © 2003-18 Bryggebladet