HAR DU IKKE MODTAGET BRYGGEBLADET?

Læs mere her

UDGIVELSESPLAN FOR 2018

Læs mere

(Foto: agn)

BRAND PÅ BRYGGEN: ØJENVIDNEBERETNINGER

BRYGGEBLADET 25.01.2006 - Da tagbranden i ejendommen Bergthora på hjørnet af Leifsgade og Bergthorasgade brød ud nytårsnat, var alle ejendommens beboere naturligvis ikke hjemme.

Mange var til fest hos venner eller familie andre steder i byen, nogle fejrede nytåret i udlandet og enkelte var på arbejde.

Takket være mobiltelefoner gik der dog ikke lang tid før, nyheden om branden havde bredt sig, og ejendommens beboere hastede mod Bryggen fra alle dele af København og omegn.

En S-togsfører, som denne nat var på arbejde, standsede straks sit tog og hoppede over i det først mulige S-tog tilbage mod København. Via sin mobiltelefon havde han fået at vide, at familiens lejlighed muligvis brændte. Han tog derfor straks til Bryggen for at være hos sin kone, som denne aften var alene hjemme.

Sådan er der mange historier. Af og til pudsige, men for det meste blot uhyggelige og ubehagelige. Bryggen kunne sagtens have været foruden nytårsbranden. boz


– DET BRÆNDER, JACOB. KOM HJEM!

Jacob Ørum og Mariam Hamad fra Leifsgade 11, 5. tv. er til nytårsfest i Kastrup. Pludselig ringer Jacobs mobiltelefon.

– Jeg kan se, at det er min bror, så jeg tager telefonen og råber ”godt nytår”, fortæller Jacob.

Men Jacobs bror ringer ikke for at sige godt nytår. Han fortæller, at Jacobs og Mariams lejlighed brænder, og at situationen er meget alvorlig.

– Jeg forstår simpelthen ikke hvad han siger, og han må gentage det fire gange, før det langsomt går op for mig, siger Jacob.

Jacob Ørum og Mariam Hamads soveværelse nytårsdag. Brandfolkene havde været nødt til at rive en skorsten ned. Da den faldt sammen, lavede den et kæmpe hul i loftet. (Privatfoto)

Derefter går det hurtigt. Jacob og Mariam efterlader deres ni uger gamle datter hos familien i Kastrup og er hurtigt på Bryggen. Da de kommer frem, kan de se, at det brænder fra lejligheden og frygter, at alt hvad de ejer og har vil forsvinde i flammerne. Så galt går det heldigvis ikke.

På et tidspunkt fortæller brandfolk, at det er lykkedes at redde inventaret og hen på morgenen, da ilden er slukket, får de mulighed for at se deres lejlighed.

Lejligheden ligner faktisk sig selv. Den er bare møgbeskidt og det driver med vand overalt, fortæller Jacob, som i dag ikke helt kan sætte ord på, hvad han følte, da han stod midt i den raserede lejlighed.

Jacob, som er født og opvokset på Bryggen, har i de sidste syv år selv renoveret og istandsat deres 105 kvm store lejlighed. Igennem årene er alt blevet istandsat, helt som Jacob ønskede det, og i december 2005 var alt netop blevet færdigt.

– Jeg havde virkelig drømt om og glædet mig til endelig at være færdig med lejligheden og nyde min kommende barselsorlov sammen med vores lille datter Tamara, sukker Jacob.

Der vil gå op mod ni måneder, før familien igen kan vende hjem til lejligheden på Bryggen. I mellemtiden er de genhuset på Frederiksberg og senere i Ørestaden. Om lejligheden bliver opført med samme kærlighed for detaljen, som Jacob ville ønske,er ikke til at vide.

– Det orker jeg bare ikke at tænke på nu, siger Jacob. boz


JAN ERIK TROEDE DET VAR NYTÅRSLØJER

Jan Erik og Danmika Sandberg bor i Bergthorasgade 37, 5. th. og var hjemme nytårsaften.

På et tidspunkt i løbet af aftenen ser de røg uden for deres vinduer, men kan ikke se, hvor den kommer fra. Kort tid efter begynder brandfolk at trykke løs på opgangens dørtelefon.

– Først tror vi, at det er nytårsløjer, og at det bare er for sjov, fortæller Jan Erik Sandberg.

Alvoren er dog ikke til at tage fejl af, da politiet minutter efter slår døren ind, og brandfolk trækker slanger gennem køkkenet.

A/B Bergthora dagen derpå. (Privatfoto)

Kort efter står familien på gaden med deres to-årige datter kun medbringende lidt ekstra tøj og deres pas.

– Det er meget mærkeligt og uhyggeligt at stå nede på gaden og se op mod flammerne, som langsomt æder sig ind på lejligheden, fortæller Jan Erik.

Sammen med sin kone og datter tilbringer han hele natten i politiets nødbus. Først ved 7.30-tiden næste morgen kan de få adgang til deres lejlighed, som mirakuløst er blevet reddet fra flammerne.

– Der er store vandskader i hele lejligheden, men vi har kunnet bo her siden branden, og det går ok. Dog er her noget koldere end normalt, idet vi ikke har noget tag på bygningen, siger Jan Erik.

Familien Sandberg har efterhånden oplevet lidt af hvert. I december 2004 var de på Sri Lanka og oplevede tsunamien på tætteste hold.

– Vi håber, at 2006 forløber ualmindeligt stille og roligt, smiler Jan Erik Sandberg. boz


Links til andre artikler:

25.01.06 - Nytårsraket på afveje gør 10 familier hjemløse

På bryggebladet.dk den 25. januar 2006.
Redigeret udgave af artikel der bringes i Bryggebladet 01-2006 (udkommer den 25. januar).

Seneste opdatering 12.07.2011

Leifsgade 7 · 2300 København S · Tlf. 32 96 28 15 · redaktion@bryggebladet.dk  CVR: 17500481  ·  Copyright © 2003-18 Bryggebladet