HAR DU IKKE MODTAGET BRYGGEBLADET?

Læs mere her

UDGIVELSESPLAN FOR 2018

Læs mere

KUNSTNERNES INDRAMMER

Mårhårsbørster, agatsten, kridt, husblas, pibeler er nogle af de materialer, man bruger til at fremstille håndforgyldte rammer.

BRYGGEBLADET 22.09.2004 - Jamen. Sturlasgade 14 overrasker gang på gang. Et lille fristed midt på Bryggen.

Hans Christensen

Området minder, i et vist omfang, om en landsby som Raadvad midt i Dyrehaven, hvor næsten hele befolkningen er enten kunstnere eller håndværkere.

I den lille smøge gemmer sig øvelokaler, kunstatelier, musikstudier, galleri, tegnefilmstudie og et enkelt værksted, som specialiserer sig i håndforgyldte rammer.

"H.E. Christensen - håndforgyldte rammer" står der på en postkasse langt nede i den lille blindgyde.

- Før i tiden havde jeg en butik på Østerbro, fortæller Hans Christensen, men man blev forstyrret hele tiden. Her har jeg ro til at arbejde. Folk kommer her næsten kun efter aftale.

Der er jazzmusik i baggrunden. Og gennem vinduet er der kun udsigt til træer og buske i den lille grønne trekant bag Det Kongelige Teaters depot på Artillerivej.

- Jeg laver også almindelige rammer til kunstnere, så værkstedet har altid en skiftende udstilling.

Hans Christensen fortæller gerne om de kunstnere, han laver rammer for. Han kender dem personligt og viser stor interesse for deres værker. Mange af dem er også hans naboer, så fortællingerne har ofte et meget personligt anstrøg.

Kræver ro

- Forgylderfaget er et 1.000 år gammelt fag, fortæller Hans Christensen. Arbejdet kan kun laves på én måde.

Efter at man har bygget den rå liste, påfører man harelim, en blanding af blandt andet kridt og pibeler, som er smeltet i et vandbad. Harelimen påføres ti til femten gange, mens den er varm. Derefter skal rammen slibes ned med sandpapir.

- Helt ned til korn 600 til sidst, forklarer Hans.

En polyment påføres en fire, fem gange og poleres i hånden med en blød klud. Husblas er klæbemiddel i polyment. Til sidst påføres forsigtigt bladguld eller -sølv med en mårhårbørste, og det efterpoleres med forskellige størrelser agatsten, som passer til rammens vinkler og form.

Hans Christensens kunder er kunstnere, privatsamlere, gallerier og museer. ljg

På bryggebladet.dk den 20. september 2004.
Artikel bringes i redigeret form i Bryggebladet 15-2004, der udkommer den 22. september.

Seneste opdatering 12.07.2011

Leifsgade 7 · 2300 København S · Tlf. 32 96 28 15 · redaktion@bryggebladet.dk  CVR: 17500481  ·  Copyright © 2003-18 Bryggebladet