HAR DU IKKE MODTAGET BRYGGEBLADET?

Læs mere her

UDGIVELSESPLAN FOR 2018

Læs mere

NY BOG OM OG FRA BRYGGEN

Anne Mette Riis Rasmussen udgiver ny bog med storbysagaer, der foregår på Bryggen.

Af Anne Rumland, Bryggebladet 20.09.2006

Anne Mette Riis Rasmussen udgiver i dag en bog med den inciterende titel »Bryggen – en storbysaga«. Titlen er slet ikke tilfældig, for bogens fortællinger har nemlig det til fælles, at de alle foregår her på Bryggen. Bryggebladet har mødt forfatteren i Havneparken.

Anne Mette Riis Rasmussen foran solskibet, der også er at finde på bogens omslag. (Foto: Anne Rumland)

Din bog finder sted på Islands Brygge. Hvad er din relation til Bryggen?

– Jeg har boet her i 20 år, så det var naturligt for mig at lade mine egne omgivelser være bogens kulisse. Men historierne kunne gælde flere steder. De behøver ikke at foregå på Bryggen.

Bogen har været ti år undervejs. Hvorfor så længe?

– Primært fordi jeg har haft andet arbejde ved siden af. Men også fordi kvarteret blev ved med at ændre sig. Jeg har måttet justere historierne mange gange undervejs. For eksempel havde jeg en historie, hvor der indgik nogle opkald fra en telefonboks. Men i løbet af de ti år overhalede teknologien mig, så jeg blev nødt til at skære telefonboksene ud af mine fortællinger.

Hvordan bliver du inspireret til dine fortællinger?

– Ideerne kommer fra mit eget liv. Fra følelsesmæssige tilstande der er blevet bearbejdet. Det skal have en genklang i mig selv, ellers bliver det ikke interessant nok, og så har jeg selvfølgelig fået en distance og ser tingene udefra i stedet for kun indefra.

Hvordan vil du beskrive din skrivestil?

– Tidens trend er, at man skærer ind til benet og fjerner det overflødige. Det har jeg også gjort. Min stil er enkel og stram. Indimellem forklarer jeg tingene for meget, men så har jeg et par veninder, der er benhårde læsere og hjælper mig. Generelt er min stil enkel og realistisk med magiske elementer.

Hvad vil du gerne fortælle læseren gennem dine historier?

– Jeg vil bare gerne fortælle nogle gode historier om menneskelivet. Det skulle gerne munde ud i en forståelse og en accept af den usikkerhed og skrøbelighed, vi allesammen rummer. Man kan godt være et helt almindeligt menneske – og det er o.k.! Ikke at elske sig selv, som man er, er roden til al ulykke i verden.

Får de to forelskede hinanden til sidst i den sidste fortælling?

– Ja, det tror jeg, at de gør. Det er en happy end. Der er håb for dem.

ROMANKUNST FRA VORES KVARTER

Islands Brygge gemmer på en forfatter, der kan måle sig med de bedste kvindelige forfattere i Danmark p.t.

Boganmeldelse af Anne Rumland, Bryggebladet 20.09.2006

Lad det være sagt med det samme, »Bryggen – en storbysaga« er værd at læse.

Ikke bare fordi den er brandgod, men også fordi den foregår på Bryggen, selvom den i princippet kunne foregå i et hvilket som helst andet bymiljø i Danmark.

Rammen om de syv små fortællinger er Islands Brygge, som vi kender bydelen, og historierne fletter sig ind og ud af hinanden, som man kender det fra nyere og prisbelønnede film.

For hver ny fortælling, der påbegyndes, får vi afslutningen på den forrige i form af et clue, et stikord eller en beskrivelse af, hvordan vores veje krydses og altid er flettet ind i hinanden.

I den første historie kaster en kvinde sig i havnen med en taske fyldt med alfabetet brændt i ler, mens en kvinde i den sidste historie finder bogstaverne, da hun dykker ned på bunden i samme havn.

Historierne er skrevet som hverdagsrealisme med et umiskendeligt strejf af det magiske.

En gymnasielærer er håbløst forelsket i en studerende og forvandler sig til sidst til et pindsvin, en kvinde installerer et web-cam i sit hjem og får blandet virkelighed med fantasi, og to ensomme og nyforelskede møder hinanden i havnen om natten og forsvinder i mørket, da politiet kaster deres lyskegler ud over vandet og beordrer dem til at komme op.

Mange af historierne er skrevet med udgangspunkt i en hændelse eller et sted på Islands Brygge.

I en af fortællingerne bliver en kvinde myrdet, og man tænker uværgeligt på selvsamme ulykkelige begivenhed, som fandt sted på Bryggen for få år siden.

Der er også historier, som har det omvendte skibsskrog eller fælleden som kulisse. Eller historier der blandt andet finder sted i Brugsen og på Bryggens bibliotek.

Enkelte hovedpersoner er man som læser og bryggebo helt sikker på, at man har mødt på Bryggen. Så skarpt og indfølende har forfatteren formået at fortælle sine historier.

Anne-Mette Riis Rasmussen er født i 1956, har gået på Forfatterskolen i København og har tidligere udgivet romanerne Havfruer kan ikke drukne (1987) og Gennem solens øje (1995).

Lad der ikke gå ti år, før vi får den næste bog.

Anne-Mette Riis Rasmussen: »Bryggen – en storbysaga«. Udkommer på forlaget Tiderne Skifter i dag og kan blandt andet købes i Bryggens Boghandel.

På bryggebladet.dk den 6. oktober 2006.
Redigeret udgave af artikel der blev bragt i Bryggebladet 14-2006 (udkom den 20 september).

Seneste opdatering 12.07.2011

Leifsgade 7 · 2300 København S · Tlf. 32 96 28 15 · redaktion@bryggebladet.dk  CVR: 17500481  ·  Copyright © 2003-18 Bryggebladet