HAR DU IKKE MODTAGET BRYGGEBLADET?

Læs mere her

UDGIVELSESPLAN FOR 2018

Læs mere

LAD TV-DEMOKRATIET RÅDE!

Bryggenet afholder tv- og radiovalg i næste måned. Alle bryggenetbrugere kan deltage i afstemningen.

BRYGGEBLADET 19.11.2003 - Robinson eller Big Brother? Forsvar eller Beck på TV4? Cartoon Network eller Playboy Channel? NFL eller Superligaen? Popstars eller Idols? BBC World eller Fox News? Larry King eller Oprah Winfrey? CrimeNight på Discovery eller Deadline? Docu-soap eller DR Dokumentar?

Det er nogle af livets store spørgsmål. Nu får alle bryggeboere – eller rettere alle »bryggenettere« – mulighed for at tage stilling. Den store tv- og radioafstemning er nemlig på trapperne.

I øjeblikket knokler de mange frivillige i Bryggenet med at færdiggøre den forkromede stemmeseddel. Bryggenet forventer ifølge Bryggebladets oplysninger at udsende den i begyndelsen af december.

På stemmesedlen vil det være muligt, at sætte sin stemme på de tv- og radiokanaler man ønsker at modtage blandt de tv-stationer og radiostationer, som Bryggenet kan fange med paraboler, antenner og andet teknisk udstyr.

Ifølge Bryggenet skal man stemme på de kanaler man ønsker at se og betale for – ikke mere og ikke mindre.

Bryggenet forventer at en eventuel belsutning om at ændre kanaludbuddet kan gennemføres i første kvartal af 2004. agn

Tv-valg grafik

TV-VALG I DECEMBER

Afstemningen er kun vejledende for Bryggenets repræsentantskab, der tager endelig beslutning i begyndelsen af 2004.

Som omtalt ovenfor afholder Bryggenet snart det store tv- og radiovalg. Bryggenet er lige nu ved at fastlægge de sidste detaljer omkring valget. Men det står klar at listen over tv-stationer er lang, og radiostationslisten er endnu længere.

På nuværende tidspunkt forventer Bryggenet, at alle tv-stationer puttes på stemmesedlen, mens der vil være afsat plads på radiostemmesedlen, hvor stemmeafgiverne selv kan angive, hvilke kanaler de ønsker.

For at undgå stemmefusk nummereres stemmesedlerne og omdeles individuelt til hver enkelt bruger af Bryggenet. Alle med et bryggenetstik i deres lejlighed får en stemmeseddel – uanset om man har bryggenet-tv i dag eller ej.

»Must carry«-kanaler

I lovgivningen opererer man med begrebet »must-carry«-kanaler. På almindeligt dansk vil det sige kanaler, hvor danske antenneforeninger er forpligtet til at sende signalet. Blandt disse er DR1, DR2, TV2 samt en række lokale tv-stationer – i Bryggens tilfælde Kanal København og TvDanmark 2.

Den sidstnævnte kan måske undre, al den stund at de lokale aspekter af kanalen er relativt små. Men TvDanmark 2 er faktisk en videreførelse af det hedengangne Kanal 2, som nogle sikkert kan huske fra 80’erne og 90’erne. TvDanmark 2 sender da også lokale nyheder mellem alle de amerikanske serier, tv-film og docu-soaps og er derfor at betragte som en must-carry kanal.

Ligeså forholder det sig på radioområdet. Her er must-carry-kanalerne selvfølgelig DR’s fire stationer, men også den nye landsdækkende Sky Radio hører under dette begreb.

Must carry-kanalerne vil derfor være afkrydset på forhånd på stemmesedlerne. Denne løsning er valgt for ikke at bekymre brugerne om hvorvidt de vil kunne høre P3, se DR1, TV2 og de andre Must carry-kanaler fremover.

Must carry-kanalerne kan ikke tage penge for at levere signaler til Bryggenet. Dette kan til gengæld de andre kanaler, hvilket TV2Zulu sidste år udnyttede til at sætte prisen op. Resultatet blev, at mange danske antenneforeninger valgte stationen fra, heriblandt Bryggenet. Ligeledes har TV3 i år sat prisen meget op, hvilket dog ikke har ført til, at kanalen er blevet droppet.

Priserne for de enkelte kanaler kommer til at fremgå af stemmesedlerne, og logikken er herefter, at jo flere krydser man sætter på de dyrere kanaler, desto dyrere bliver den store tv-pakke også. Så der er mange aspekter at tænke på, inden man sætter sin stemme.

Vejledende afstemning forhindrer prishop

Afstemningen vil kun være vejledende for Bryggenets repræsentantskab, som skal tage den endelige beslutning. Ikke særlig demokratisk vil nogle måske hævde. Men grunden er, at man på den måde ikke binder sig til en kanal, der herefter uden hensyntagen til seerne kan skrue priserne yderligere i vejret.

Da TDC’s kabel-tv for nogle år siden holdt den første store landsdækkende tv-afstemning – som var bindende – blev det netop udgangen på miseren. Loven blev herefter ændret, således at resultaterne af fremtidige afstemninger ikke blev bindende for TDC.

Ved den første afstemning var skaden dog allerede sket – de kommercielle tv-stationer fik vænnet seerne til, at man også skal betale en abonnementspris for blot at kunne modtage signalet fra en reklamefinansieret kanal.

Det betyder at den enkelte bruger i øjeblikket om måneden betaler 20,13 kroner for TV3, 11,38 kroner for TvDanmark 1 og så fremdeles. agn

Tv-valg grafik

ZULE-KULT PÅ NETTET

På Bryggenets debatforum på nettet er der opstået noget, man nærmest kan betegne som en Zulu-kult – altså bryggeboere der ønsker TV2Zulu tilbage på skærmen. Kulten har vundet en delsejr, idet TV2Zulu leverer signaler gratis til Bryggenet resten af året – formentlig for at vænne os så meget til den, at vi ikke kan lade være at stemme på kanalen.

I den forbindelse har visse dele af Zulu-kulten fremført påstande om, at Bryggenets bestyrelse har ladet personlige interesser gå forud for en saglig beslutning. Kritikerne mener, at Bryggenet ved at lade TV3 og TV3+ blive i den store pakke, på trods af at de ligesom Zulu har sat prisen op, forfordeler Zulu. Dette angiveligt fordi man bedre kan lide Robinson end NFL. Dette har bestyrelsen afvist.

Der er da også en modbevægelse som kæmper for at holde Zulu ude af Bryggen.

Måske ikke den vigtigste kamp her i livet, vil denne signatur på bedste kulturradikale vis hævde. Det står dog klart, at den livlige debat – ligegyldigt hvor uvigtig en smagsdommer ellers måtte mene, den er – viser lidt om, hvilke følelser der er på spil, når man snakker valg af tv-kanaler. agn

Tv-valg grafik

DELTAG I DEBATTEN

Du kan selv deltage i diskussionerne på Bryggenets debatforum – det kræver blot, at du opretter dig som bruger. Klik her .

Bryggebladet vil også meget gerne høre din holdning til tv-valget generelt, samt hvilke stationer vi skal have og ikke have samt hvorfor. Send et kortfattet debatindlæg til bryggebladet@mail.dk eller aflever en papirversion i vores brevsprække.

I næste nummer af Bryggebladet kan du læse mere om det store valg.

På bryggebladet.dk den 19. november 2003.
Redigeret udgave af artikler bragt i Bryggebladet den 19. november 2003.

Seneste opdatering 12.07.2011

Leifsgade 7 · 2300 København S · Tlf. 32 96 28 15 · redaktion@bryggebladet.dk  CVR: 17500481  ·  Copyright © 2003-18 Bryggebladet