HAR DU IKKE MODTAGET BRYGGEBLADET?

Læs mere her

UDGIVELSESPLAN FOR 2018

Læs mere

BODY PÅ EIS

BRYGGEBLADET 09.06.2004 - Der ligger en strandvasker i vandkanten. Eller er det en enorm stor udtømt mayonaisepose? En våd post-moderne gravballemand med plastikhud? Et røntgenbillede skyllet på land? Efterladenskaberne fra et menneskeligt hamskifte? Tømt for indhold. Kun et hylster.

Bølgerne skubber blidt til den uidentificerbare krop, og den skifter stilling, formet af havet, skulle man tro. Snart favner den himlen med åbent hjerte. Snart tager den sig til hovedet i fortvivlelse. Hvordan kan noget så dødt som en plastisk strandvasker, så hudflappende udtømt, så ikke-eksisterende komme til live? Som ved en tilfældighed skyllet op på landjorden, udsuget for liv, ligger der et levn fra mennesker af et menneske.

Det er muligvis plastik, ja, eller toiletpapir. Det er ligemeget, for det er lige meget en strandvasker for det. Et etui af et menneske. Som en skyformation, der ved en himmelsk tilfældighed pludselig ligner et ansigt, der forsvinder i vinden lige så hurtigt, som det opstod.

Det forunderlige er netop, at det er en krop, en blodfattig krop, der lever et forgængeligt minut på trods af sin ukødelighed. På et øjeblik skabes den af havet og taler sit eget stumme, men indtrængende sprog, så man på det nærmeste får trang til at lægge sig ind til denne udmagrede krop og dele sin livsånde, puste liv i den, som besad man selve skaberkraften. Lægge øret helt ind til konkyliens åbning og lytte til evighedens sang om forgængelighed og smerte, der hvisker mellem bølgernes linjer.

'Skin suit'-serien er langt fra den eneste grund til at lægge vejen forbi galleri Gimm-Eis i Sturlasgade. På udstillingen 'Body' giver otte europæiske, skandinaviske og amerikanske kunstnere hver deres historie om kroppen. Det eneste vi rigtigt ejer: vores krop, vores kød, den fysiske manifestation, vi fødes i, lever i, dør i.

Der er ingen marmorudskårne overmenneskelige guder eller gudinder dog. Ej heller mytologiske amazoner eller bronzestøbte drengebørn, der strinter barokke springvand. Men der er halvguder, der syr levende kroppe om på symaskiner med hudfarvet tråd. Der er det uforløste begær efter en kvindekrop, objektificeret, uopnåelig hænger hun spærret inde i en ramme på væggen. Kroppens ensomhed, der gør ondt helt ind i knoglemarven.

Der er heller ikke nogen dugfriske Hennes og Mauritz chicks i mini-bikinier, men der er en nøgen kvinde i en indkøbsvogn midt i et nøgent vinterlandskab. Hvor bizart, hvor interessant. Der er i det hele taget mange forunderlige fortællinger om menneskekroppen at finde på Gimm-Eis indtil 19. juni.

Det sparker røv. Så få hellere fingrene ud af din egen og tjek det ud. emi

Galleri Gimm Eis , Sturlasgade 14D, tirsdag-fredag: 12-17, lørdag: 12-15.

På bryggebladet.dk den 8. juni 2004.
Redigeret udgave af artikel der bringes i Bryggebladet den 9. juni 2004.

Seneste opdatering 12.07.2011

Leifsgade 7 · 2300 København S · Tlf. 32 96 28 15 · redaktion@bryggebladet.dk  CVR: 17500481  ·  Copyright © 2003-18 Bryggebladet