HAR DU IKKE MODTAGET BRYGGEBLADET?

Læs mere her

UDGIVELSESPLAN FOR 2018

Læs mere

EKSPERTER: BRYGHUSGRUND SKAL BEVARES

Kulturmiljørådet fraråder ethvert byggeri på den historiske grund.

Af Anders Godthjælp Nielsen, Bryggebladet 03.05.2006

Bryghusgruppens kamp for at bevare grunden ved Langebro som et ubebygget stykke kajareal får nu støtte fra Kulturmiljørådet for Københavns og Frederiksberg.

Bryhusgruppen har kæmpet mod Realdanias planer om at bygge på den historiske grund siden slutningen af 2005. Her et skilt fra december. Arkivfoto: Ricardo Ramirez

I et åbent brev skriver Kulturmiljørådet direkte, at de ”fraråder enhver bebyggelse på dette følsomme sted”.

Et kig på rådets hjemmeside viser, at det ikke er hver dag, at de støtter så utvetydigt op om en sag. Som begrundelse for udmeldingen skriver rådet blandt andet:

– Bryghusgrunden er et meget vigtigt element i Københavns byplan: Den åbner visuelt Slotsholmen fra Langebro og Christianshavn og antyder dermed Slotsholmens tidligere åbne beliggenhed til Kalveboderne. Samtidigt bindes middelalderbyen og havnen sammen på en måde, der ikke ses andre steder.

Glæde i borgergruppe

Derudover peger rådet blandt andet på, at højden på de historske bygninger i området aftager, jo nærmere man kommer havnen, og derfor bør der ikke bygges ved selve havnekajen.

Kulturmiljørådets erklæring har vakt stor glæde hos Bryghusgruppen. Det er en borgergruppe, der kæmper for at omdanne Bryghusgrrunden til en park. Samtidig ønsker de at bevare områdets legeplads, som er en af de eneste legepladser i Indre By.

– Kulturmiljørådets erklæring ligger helt i forlængelse af Københavns Kommunes såkaldte ”Handlingsplan for Københavns Byrum”. Her udlagde man Bryghusgrunden til potentiel plads, skriver gruppens talsmand Jesper Egevang i en mail til Bryggebladet.

Fonden Realdania sikrer legeplads

Det er fonden Realdania, der har købt Bryghusgrun for at opføre kontor- og boligbyggeri. Blandt andet til Dansk Arkitektur Center, men også som domicil til den pengerige fond selv.

I marts meddelte Realdania, at de har indbudt en række udenlandske stjernearkitekter til at tegne forslag til byggeriet. Samtidig lovede direktør Flemming Borreskov, at der også skal laves en ny legeplads, hvorefter han erklærede den videre diskussion for død.

Tier kritikere stille af frygt for Realdania?

Bryghusgruppen mener derimod, at diskussionen for og i mod byggeri på grunden kun lige er startet.

– Vi håber, at erklæringen fra Kulturmiljørådet vil få alle de andre foreninger, organisationer og kulturinstitutioner, der hidtil har forholdt sig tavse i offentligheden, på banen.

– Mange har nemlig uformelt støttet vores vision for Bryghusgrunden, men har ikke villet sige dette offentligt af frygt for, at det vil have konsekvenser for deres større eller mindre afhængighed af finansiel støtte fra fonden Realdania, slutter Jesper Egevang.

Læs mere i følgende artikler:

08.02.06 - SF-støtte til Bryghusgruppe
25.01.06 - Bryghusgrund: Mange underskrifter
21.12.05 - Forældre: Bevar legepladsen på Bryghusgrunden

På bryggebladet.dk den 3. maj 2006.
Redigeret udgave af artikel der bringes i Bryggebladet 08-2006 (udkommer den 3. maj).

Seneste opdatering 12.07.2011

Leifsgade 7 · 2300 København S · Tlf. 32 96 28 15 · redaktion@bryggebladet.dk  CVR: 17500481  ·  Copyright © 2003-18 Bryggebladet